torsdag 24 februari 2011

Sammanblandningar

Nej men det blev för rörigt. Nu får jag lov att tänka om. Igår påbörjade jag både ny "läsbok" och ny ljudbok. Boken jag läser är Huset vid moskén av Kader Abdolah och boken jag lyssnar på är Sirenerna i Bagdad av Yasmina Khadra. Nu utspelar sig den ena i Iran och den andra i Irak, men det blir ändå för rörigt för mig. Jag blandar samman namn och blir förvirrad.

Så vad ska jag då välja i stället? Jo, jag satsar nog på en tysk ljudbok, Högläsaren av Berhard Schlink kommer jag nog inte att röra ihop med Huset vid moskén. Dessutom "kan" jag ju redan handlingen i Högläsaren, jag har sett den underbara filmen som är baserad på romanen.

Hur gör ni, läser ni flera böcker samtidigt? Eller läser och lyssnar ni som jag gör? Hur gör ni för att inte blanda samman berättelserna?

10 kommentarer:

 1. Jag har ofta tre böcker på gång samtidigt och jag håller isär dem genom att läsa en deckare på svenska, en på engelska och så kanske en bok på tyska eller tre böcker i helt olika genrer.

  Lyssna på ljudböcker gör jag dock aldrig.

  SvaraRadera
 2. Hej Lyran!
  Jag har sällan haft två böcker på gång samtidigt men har börjat med nu. Jag har en mp3 som jag kan lyssna på i min ipod och så en på cd när jag ammar och söver lillan. Jag har alltid trott att det skulle minska min läsglädje att läsa flera böcker samtidigt men jag har upptäckt att det blir tvärt om. NÄr jag vilar frn en bok ökar suget efter den när jag läser den andra.
  Högläsaren har jag själv just lyssnat på.Huset vid moskén har jag just börjat med.

  Här har jag bloggat om En munter begravning:
  http://mikaelastigsdotter.blogspot.com/2011/02/en-munter-begravning-av-ljudmila.html

  SvaraRadera
 3. Jag har ofta 2 böcker och en ljudbok på gång. Säkrast tycker jag att välja 2 läsböcker på olika språk, men det är ju inte alltid det passar och då får det bli olika genrer.

  Just ny lyssnar jag på De fattiga i Lodz, läser The Help på engelska och en bok av Ondaatje på svenska. En rätt OK mix.

  SvaraRadera
 4. Det händer att jag lyssnar på en ljudbok när jag pusslar och läser en annan bok men det är aldrig någon risk för sammanblandning.

  Jag lyssnar helst på deckare eller lite lättsammare berättelser t.ex. av Maeve Binchy och det är ganska liten risk att jag skulle förväxla dem med den fantasy eller sf jag vanligtvis läser.

  SvaraRadera
 5. Jag har ofta två böcker och en ljudbok på gång samtidigt. Den ena boken är till bokcirkeln jag är med i och den andra mitt egna val så jag fösöker se till att de inte ska krocka genremässigt.

  Jag lyssnar gärna på böcker, gillar den typen av läsupplevelse. Ljudboken, för tillfället Niceville, försöker jag se till att den inte ska krocka med de andra böckerna.

  SvaraRadera
 6. Jag har alltid en ljudbok i bilen och har två läsböcker på gång samtidigt. Eftersom jag läser en hel del historieböcker och brukar parallelläsa dem med skönlitteratur är risken för sammanblandning inte så stor, men jag förstår ditt dilemma med Iran och Irak. Lite för likt.

  SvaraRadera
 7. Jag bollar oftast två till tre böcker åt gången och det brukar funka bra. Jag brukar läsa dem på olika ställen (en ligger på toa, en vid soffan och en vid läsfåtöljen), jag vet inte om det hjälper men så ser det ut här. Försöker se till att de inte är alldeles för lika också för att minska risken för sammanblandningar som den du beskriver.

  SvaraRadera
 8. Jag har aldrig haft problemet att jag skulle blanda ihop böcker (läser oftast två parallellt: ena boken finns i handväskan, andra på nattduksbordet). Nästan allt jag läser är på engelska och hör till genren som kort och gott kallas fiction (dvs. aldrig deckare, romance eller sånt). Kanske jag omedvetet väljer böckerna så att de inte överlappar varann tematiskt?

  SvaraRadera
 9. Försöker att inte läsa nåt som kan blandas ihop, helst olika genre

  SvaraRadera
 10. Alla här verkar vara slalomläsare :-) Jag har aldrig tidigare råkat ut för sammanblandning, men den här gången slumpade det sig att böckerna var lite för lika. Har nu årgärdat detta.

  SvaraRadera