söndag 27 februari 2011

Kan man skylla på tösen?


Kan man skylla på dottern när hennes bokhylla plötsligt blivit överfull? Nej, man kan ju inte det. Det är ju faktiskt bara jag som köper böcker till henne. Men trots att bokhyllan är dotterns och står i hennes rum är det inte riktigt rätt att säga att den är hennes. Hon har nämligen ingen möjlighet att tillgodogöra sig överflödet i bokhyllan. Det stora problemet är att barn inte kan välja när urvalet blir för stort, de har ingen möjlighet att mentalt skaffa en överblick. Som barnpsykolog är jag naturligtvis mycket medveten om barns begränsade förmåga att välja, som biblioman glömmer jag tyvärr detta så fort jag kommer hem. Dags att försöka sortera ordentligt i tösens bokhylla så att hon bara behöver välja ut en eller två hylldelar.

Detta inlägg har jag funderat över ett tag och idag visade det sig att ämnet är rykande aktuellt i bokbloggosfären. Läs mer om överflöd av böcker och bokprylar hos Breakfast Book Club, Den lilla bokhyllan och Barnens Bokklubb.

6 kommentarer:

 1. Har samma problem här hemma. Jag har dock inte riktigt fyllt hennes bokhylla än då hon bara är 16 månader. Jag är dock på god väg :)

  SvaraRadera
 2. Jag sorterar om storas hylla ibland, då hittar hon nya favoriter.
  Trots att hyllorna bågnar här hemma så gillar vi båda att få gå till biblioteket och hitta något alldeles nytt o spännande.
  Lilla får sitt bokutbud begränsat av att hon tar detta med bokslukande lite bokstavligt så hon får läsa under övervakning.

  SvaraRadera
 3. Bokhyllan hemma är full, men det är koncentrerad läsning som gäller. Samma böcker brukar gälla i flera veckor. Tyvärr kan jag tillägga. De mest populära böckerna finns uppställda på två tavellister för att synas lite bättre.

  SvaraRadera
 4. Det där tänkte jag inte på då mina barn var små. De hade mycket böcker och det har hängt med upp i åren. De har och läser mycket (de är 40 och 44!). Mitt barnbarn på 12 har en överfull bokhylla, men de böcker hon läser ligger på nattduksbordet.

  SvaraRadera
 5. Tavellister är en bra idé, O. Jag vill ju gärna att dottern ska vara delaktig i urvalet och kunna välja själv. Ska fixa till det hela lite bättre senare idag.

  SvaraRadera
 6. Vi är i alla fall flera med samma problem och vi kan väl hoppas att vi alla får samma resultat som KajsaStina :-)

  SvaraRadera