onsdag 16 februari 2011

Borgen

Danska TV-serier har sedan lång tid haft en stor plats i mitt TV-hjärta. Absoluta favoriten är Matador, en serie jag sett i sin helhet flera gånger. Andra favoriter är Krönikan och Nikolaj och Julie. De senaste veckorna har jag tittat med stort nöje på den nya danska serien som visas på SVT - Borgen.

Borgen handlar om den unga kvinnliga politikern som verkligen vill förändra samhället. Naturligtvis motarbetas hon av män, i alla åldrar, som mestadels tycks vara intresserade av att tillskansa sig makt. Klyschigt? Javisst, men bra. Danskarna har en förmåga att mitt bland alla klyschor ändå få till nog många nyanser för att vidmakthålla mitt intresse. Borgen påminner en del om Hanne Vibeke Holsts romaner om dansk politik, hoppas att den håller hela vägen.

8 kommentarer:

 1. Matador, min favoritserie, kan ses om och om igen. Danskarna gör fantastiska välspelade, oförutsägbara, underfundiga serier. Jag ser också Borgen så klart, med stort nöje.

  SvaraRadera
 2. Jag lade in ett inlägg nyss om "Borgen" och så fann jag ordet under min blogglista. Den förra danska serien Brottet har jag fått låna av dottern - också bra. Matador däremot var bäst.
  varma hälsn

  SvaraRadera
 3. Jag tänkte på igår när jag såg tredje delen att det är en dansk variant av West Wing, Vita huset som gick för några år sedan. Jag gillade Vita huset och Borgen är inte mycket sämre!

  SvaraRadera
 4. Kul att vi är fler som gillar Borgen - och älskar Matador.

  Ja, det har du rätt i Lotta, Borgen påminner om Vita huset, en serie jag också gillade.

  SvaraRadera
 5. Jag är också ett stort fan av danska serier och jag följer Borgen med stort intresse.

  Dock hade jag förväntat mig mer action men det kanske kommer?!

  SvaraRadera
 6. Jag har ännu inte sett det tredje avsnittet, men hoppas så klart på lite action.

  SvaraRadera
 7. Det som gjorde att jag kopplade till Vita Huset var bland annat sättet de filmar på, som när statisministern med sin rådgivare går genom korridorerna på Borgen och dryftar viktiga frågor med sin rådgivare. Precis som President Bartlett löste många problem i Vita husets gångar och hallar. Sedan finns ju egentligen alla ingredienserna där som staben runt makthavaren, deras privata relationer, maktkampen, förhandlingarna osv osv.

  SvaraRadera
 8. Jag tyckte också att det var kul med alla promenaddiskussioner i Vita huset, ska kolla noga efter dessa i Borgen :-)

  SvaraRadera