onsdag 9 februari 2011

Anils skugga - halvvägsrapport

Halvvägs in i Anils skugga av Michael Ondaatje inser jag att detta är en författare exakt i min smak. Den här romanen är precis så krävande jag vill att de ska vara. Här går inte an att slöläsa, man måste vara alert för att hänga med i diverse stickspår. Romanen handlar om den unga rättsläkaren Anil, som efter tretton år i exil i väst, återkommer till hemlandet Sri Lanka. Hon har fått i uppdrag av FN att undersöka de senaste årens många försvinnanden och mord, i ett land präglat av krig mellan tre parter. Berättelsen i sig föder många tankar kring våld och krig. De pacifistiska undertonerna i berättelsen väcker genklang hos mig och stärker mig i övertygelsen av man inte kan tillgripa våld och hävda att man fortfarande står på "den goda" sidan.

"Det var under den här tiden han slutade tro på människans överhöghet på jorden. Han vände ryggen åt alla som försvarade ett krig. Eller principen att äga mark, eller stolthet över ägarskap, eller till och med personliga rättigheter. Alla de där motiven slutade på något sätt i famnen på känslokall makt. Man var varken sämre eller bättre än fienden. Det enda han trodde på var mödrarna som sov intill sina barn, den starka driften att vårda, så att barnen skulle vara lugna och trygga på natten." (sidan 115)

4 kommentarer:

 1. Vad glad jag blir att du gillar den här boken, och att du äntligen läser den. Jag vet att jag nämnt den ett par gånger, och att du då varit intresserad.

  Jag tyckte den var mycket intressant när jag läste den för några år sen (i ett mycket snöigt Washington, faktiskt). Och nu påminner du mig om att jag måste försöka få tag på nåt mer av Ondaatje. Jag har läst Den engelske patienten också (så klart), men han har ju skrivit mycket mer.

  SvaraRadera
 2. Jag är tillbaka med en ny blogg. Lade ner den gamla i några veckor, är med på resan Jorden runt. Har nästan läst ut "En munter begravning".

  SvaraRadera
 3. Jag är ju lite långsam av mig, Vixxan

  Lägger till länkar i slutet av månaden KajsaStina :-)

  SvaraRadera
 4. Åh den är bara så bra Anils skugga.........jag tänker på den ibland fast det är många år sen jag läste den.....

  SvaraRadera