torsdag 17 februari 2011

En gåtfull vänskap

En gåtfull vänskap av Yoko Ogawa, utgiven av Albert Bonniers, 2011.

En ung hushållerska får via sin förmedling en ny klient, en ensamstående man - doktorn - som redan missnöjt bytt ut ett flertal hushållerskor. Doktorn är en pensionerad matematiker, som lider av en mycket ovanlig minnesstörning. Han råkade 1975 ut för en bilolycka och drabbades då av en hjärnskada. Efter olyckan fungerar doktorns minne bara i 80 minuter åt gången, därefter startar allt om från början. För att försöka hantera sin svåra situation har doktorn klistrat en massa lappar på sina kläder, lappar han måste läsa varje gång han vaknar upp till en ny värld. Alla vardagliga situationer, som kräver att doktorn träffar människor, genererar stark oro och osäkerhet hos honom. Denna oro försöker doktorn neutralisera genom att välja samtalsämnen han känner sig trygg med, i mötet med människor frågar han om deras skonummer, födelsedag o s v. Trots doktorns minnesproblematik växer en vänskap fram mellan hushållerskan, hennes son Roten och doktorn, en vänskap där matematiken och intresset för baseball blir en brygga över svårigheterna.

Liksom matematiken är texten i En gåtfull vänskap precis och exakt. Berättelsen växer fram på ett förutsägbart, metodiskt sätt. I vanliga fall kanske detta skulle framstå som en negativ beskrivning, men i En gåtfull vänskap bildar berättelsens gång och textens enkelhet en harmonisk enhet. Berättelsen om vänskapen mellan professorn, hemhjälpen och pojken skulle i fel händer kunnat urarta i sentimentalitet och klyschor, i Ogawas strama tyglar skapas i stället en lågmäld, vardaglig, varm berättelse som präglas av japansk återhållsamhet.

Läsningen av En gåtfull vänskap har bekräftat något jag länge misstänkt - matematik fascinerar mig. I romanen berättar författaren om siffrornas dolda egenskaper och om de vänskapliga talparen. Framför allt tilltalas jag av siffrornas närmast magiska egenskaper och jag blir mycket förtjust i resonemangen kring siffrans nolls unika och revolutionerande betydelse. Förutom matematiken förenar intresset för baseball de tre huvudpersonerna. Dessutom ägnar Roten och hans mamma en hel del tid åt att försöka få tag på ett mycket speciellt baseballkort till doktorn. Eftersom jag delar doktorns udda intressen kanske jag fascineras mer av de här inslagen i romanen än den genomsnittlige läsaren.

Sammantaget är En gåtfull vänskap en oerhört charmig berättelse om en udda vänskap och en intelligent feel-good-roman jag gärna rekommenderar.

4 kommentarer:

 1. Vilken fin recension! Jag läste den på engelska för drygt ett år sedan, innan jag börjat blogga :-) Jag tyckte jättemycket om den och försökte senast igår få min son att välja den som den bok han ska läsa på engelska i skolan...

  SvaraRadera
 2. Härlig text! Står på kö på bibblan. Hoppas att de som är innan mig snabbar sig på för nu vill jag läsa den genast!

  SvaraRadera
 3. Jag tror att du kommer att gilla den Anna :-)

  Tack för tipset Ivana!

  SvaraRadera