söndag 13 februari 2011

Bokmässan Inspirationsträff - del 1

Förra helgen var ett gäng bokbloggare (Boktokig, En bokcirkel för alla, Bokmania, A fraction of the web, Fiktiviteter, Pocketblogg, Eli läser och skriver, Malin the Writer, Marias bokliv) ute på ett roligt äventyr, vi var inbjudna till Bokmässan, Bok & Bibliotek i Norden AB, för att få en inblick i hur arbetet med denna mastodontmässa är upplagt, för att diskutera bloggarnas roll på Bokmässan och för att planera hur vi tillsammans kan utveckla Bokmässans Community.

Vid ankomsten till hotell Gothia Towers fick jag ett fint rum med utsikt över Liseberg på 20:e våningen. Höjd- och hissrädslor göre sig icke besvär när man är ute på sådana här roliga äventyr. Hotellet bjöd på bubbeldricka och Toblerone (i Gothia Towers-omslag), därefter var det dags att träffas i lobbyn för att tillsammans ta oss till Bokmässans lokaler.

Under vandringen till Bokmässans lokaler passerade vi själva mässhallarna, där vi chockerat upptäckte att BÖCKERNA VAR BORTA! I stället var där nu en massa båtar. När vi väl kom till Bokmässans lokaler kände vi oss dock som hemma igen.

Bokbloggare tillsammans med Bokmässans grundare Bertil Falck och informationschef Birgitta Jacobsson Ekblom. Foto: Malin Johansson.

Efter lite mingel, mer bubbelvatten, tilltugg och fotografering började Bokmässans grundare Bertil Falck berätta om hur hela äventyret med Bokmässan startade. Framväxten av denna skapelse är en fantastisk framgångssaga, vars titel, med glimten i ögat, skulle kunna vara "från hembränt till Champagne". Det första idéerna och planerna föddes nämligen i samtal mellan vännerna Bertil Falck och Conny Jacobsson på en kräftskiva i Hagfors, 1984. De kom överens om att arrangera seminarier för dem som arbetade inom bibliotekssektorn. De här seminarierna har under åren utökats och idag är Bokmässan Nordens största mötesplats för bok- och biblioteksbranschen. 22-25 september, 2011 äger den 27:e mässan rum och, om någon har missat det, temat för årets mässa är tyskspråkig litteratur.

Efter Bertils framträdande var det dags att inmundiga en underbar buffé, därefter drog vi oss tillbaks till våra rum för att samla krafter inför andra dagens besök på Bokmässan (fortsättning följer).

3 kommentarer: