tisdag 15 februari 2011

Bokreatips

Förutom de böcker jag själv förhandsbeställt på Bokrean, vill jag tipsa om några riktiga fynd. (Alla utom Utrensning finns på Bokus).

Ja, jag vet att jag själv beställt Borta med vinden av Margaret Mitchell, men den vill jag tipsa om en gång extra. Är ni sugna på en riktig tegelsten tycker jag att ni ska satsa på denna. Spänning, kärlek, krig och sorg, en riktig klassiker även om den inte räknas som "fin" litteratur.

Agnes Grey av Anne Brontë är en s k guvernantroman, en klassisk roman om den goda, fattiga flickan, som vinner kärleken. Romanens styrka är dess underbara språk och dess hejdlöst roliga (om än tendentiösa) personbeskrivningar.

Drottningen vänder blad av Alan Bennett är en charmerande liten berättelse om passionen för läsning. Boken handlar om hur den engelska drottningen upptäcker böckernas värld och de konsekvenser detta får för hovet och landet.

Ut och stjäla hästar (ljudbok) av Per Petterson var en av 2009 års läshöjdpunkter. Romanen handlar om en äldre man, som dragit sig undan från omvärlden och bosatt sig i en stuga i skogen. Berättelsen gestaltar människans ensamhet, barndomens obevekliga påverkan och kärleken till en far.

Kejsarn av Portugallien (ljudbok) är en av Selma Lagerlöfs allra bästa romaner. Sorgligt och gripande om en fars kärlek till sin dotter.

Utrensning av Sofi Oksanen (AdLibris) var en av förra årets bästa böcker. Det här är en grym, angelägen historia som skildrar kvinnors utsatthet och styrka, under olika tidsperioder.

Har ni några tips att ge mig?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar