lördag 12 februari 2011

Klassikerbox(ar)

På frågan om jag ville recensera någon av Bonniers nya klassikerboxar var svaret såklart ett glatt JA. Efter en del funderande valde jag att skriva om boxen, som tyvärr vid något tillfälle tydligen kallats "Flickrumsklassiker". Läs gärna mer om det ologiska i att definiera en av boxarna utifrån innehåll och en av dem utifrån könet på den tilltänkta läsaren hos En full bokhylla. Troligen har förlaget redan själva insett detta för begreppet "Flickrumsklassiker" finns inte med på hemsidan och benämningen finns inte heller med på boxen eller böckerna. Tyvärr används dock begreppen fortfarande i handeln.

Om ni funderar över varför jag valde den ena boxen framför den andra kan jag meddela att det gjorde jag egentligen inte. För den box jag inte valde att recensera har jag redan förhandsbeställt på Bokus. Jag vill så klart ha båda.


 
Efter denna långa inledning är det väl äntligen dags att säga något om själva böckerna.

Den box jag valde att recensera innehåller:

Den hemliga trädgården av Frances Burnett
Agnes Cecilia av Maria Gripe
Unga kvinnor av Louisa Alcott
Pappa Långben av Jean Webster
Alice i underlandet av Lewis Carroll

 
Den hemliga trädgården och Alice i underlandet har jag läst sedan tidigare och Agnes Cecilia har jag precis börjat läsa. Pappa Långben känner jag faktiskt inte till, men Unga kvinnor har jag länge tänkt att jag ska läsa. Kanske kommer jag att bli lika upprörd av Joey (i Vänner) när jag kommer till de sorgliga delarna, då får jag väl lägga boken i frysen en stund.

Hittills har jag således bara bläddrat lite i böckerna, men jag har tittat på dem desto mer. För de här böckerna är verkliga skönheter. Omslagsillustrationerna är gjorda av Lina Bodén, som i mitt tycke skapat fantastiska bilder, som verkligen lockar till läsning.

5 kommentarer:

 1. Ja det är fina bilder. Men liiiite tråkigt att inte Harald Gripes bild finns på Agnes Cecilia; de hade ju så nära samarbete han och Maria.

  Jag inbillar mig för övrigt att du inte alls kommer gilla Unga kvinnor, men motbevisa mig gärna :-D

  SvaraRadera
 2. Underbara böcker, jag har läst hela bunten! Fin box!

  SvaraRadera
 3. Jag har precis läst om Pappa Långben och ser fram emot att läsa vad du tycker om den!

  SvaraRadera
 4. Jag har läst alla i flickrumsboxen (eller vad man nu ska kalla den). Fick själv hem äventyrsboxen och av dem är det flera jag aldrig läst. Mkt fina illustrationer också!
  http://ihyllan.se/2011/february/klassiker-i-fina-boxar.html

  SvaraRadera