fredag 25 februari 2011

Pågående

Har läst ett 70-tal sidor in i Huset av moskén av Kader Abdolah, med lite blandad upplevelse. Handlingen är fängslande och miljön mycket intressant, men språket har allt en del brister. Jag undrar om det handlar om översättningsmissar eller om språket ursprungligen är lite haltande. Små saker jag irriterat mig på är t ex ordet "grejer" i en mening som annars innehåller ett tämligen ålderdomligt språk, beskrivningen att någon dog av en allvarlig sjukdom (ja, de brukar vara allvarliga när man dör av dem) och udda tempusbyten. Hoppas att jag snart slutar att lägga märke till de knepiga språkdetaljerna, förutom dessa verkar romanen mycket lovande. Berättelsen utspelar sig i Iran under shahens sista dagar och vi får här en nyanserad bild av islams olika inriktningar.

5 kommentarer:

 1. Hahahaha! Just ordet "grejer" reagerade jag också på igår. Jättekonstigt...

  SvaraRadera
 2. Jagska hämta beställda böcker på eftermiddagen. Just den här "Huset vid moskéen". Jag tror jag läst någonstans att förf skriver på holländska, då kan det kanske bli problem med översättningen.
  Jag köper bara pocketböcker, resten lånar jag. De kommande böckerna från Nya Zeeland och Australien har jag beställt på engelska, för under 50-lappen styck.
  Tack för informationen!

  Ha en bra helg!

  SvaraRadera
 3. Kul att vi reagerade på samma "grej" Mikaela :-)

  Ja, jag har också sett att boken ursprungligen är skriven på holländska, vilket sannolikt dessutom gör detta till min första lästa holländska bok. Men det borde väl gå ganska lätt att översätta från holländska till svenska.

  SvaraRadera
 4. Hej Lyran! Jag reagerade också på språket, och tror att mycket beror på översättaren, kanske även en del av det som känns ålderdomligt!
  Just nu läser en god vän från Iran boken; skall bli intressant höra hans kommentar!
  PS Hur hinner du allt?! Jan

  SvaraRadera
 5. Hoppas att boken håller innehållsmässigt i alla fall :-) För att hinna allt jag vill jobbar jag mindre och städar ännu mindre :-D

  SvaraRadera