måndag 14 februari 2011

Tematrio - Hjärtedagen

Det är naturligtvis denna vecka dags för ytterligare en trio om kärlek, det är ju i alla fall Hjärtedagen idag. Berätta om tre favorittexter som handlar om kärlek!

1. Som vanligt inleder jag med min favoritdikt av min favoritskald. Det finns ingen vackrare dikt än den om Anna Lek, Nypenrosa, av Gustaf Fröding. Ur Räggler och paschaser från 1897.

Fin sôm nypenrosa står
tili, tili, når dä dagger
selverdrôp å blaa vagger
lent där môraväre går.

Int just lik e trägårsros
int så stôlt å mett i sola,
int så grann å stor i ola,
mer litt bly å mer te tros.

Tocken stog mi Anna Lek,
ljus i håre, rö i kläe,
"rosa stecker", sa di, näe,
Anna mi va utta svek.

Hennas tagg va lätt te se,
are roser, are flecker
gär sä lene, når di stecker,
Anna gjord sä allri te.

Harrgårsplan mä roser i
gjord mä itnô kälekshôga,
nypenrosa bål ve stôga
dä va rosa rosa mi.

2. Jag lyssnar alltför sällan på musik, när jag väl lyssnar är Roy Orbison en favorit. En av hans bästa låtar handlar om en mans rädsla att bli övergiven, ett tema som var mycket ovanligt och ansågs omanligt då det begav sig. Detta är dock en kärlekshistoria med ett lyckligt slut.3. Utvandrarna kanske inte framför allt skulle beskrivas som en berättelse om kärlek, men det var just författarens ömsinta gestaltning av det fattiga, unga parets kärlek, som berörde mig mest när jag läste romansviten. Tillsammans med Fogelströms skildring av kärleken mellan Henning och Lotten är Mobergs skildring av kärleken mellan Karl-Oskar och Kristina något man absolut inte bör missa.


"Instruktioner"

Låna gärna bilden om ni vill, men ladda upp den på egen eller er bloggvärds server. Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!

1 kommentar: