söndag 20 februari 2011

Att missa Bodil Malmsten

De senaste veckorna har jag grubblat kring varför jag missat att läsa Bodil Malmsten. Eller om jag verkligen gjort det? Har jag verkligen inte läst Den dagen kastanjerna slår ut är jag långt härifrån? Titeln förefaller mig så bekant, kanske läste jag den när den var ny. Eftersom jag är osäker tog jag ändå med Bodil i min Boktolva och det är jag glad över nu. Romanen jag nu (sträck)läst är Nästa som rör mig från 1996. Den handlar om f d modellen Johanna, en ung kvinna som lurats, bedragits, svikits. Johanna har inte längre något att förlora och hon är rasande. Ursinnig. Det här är en fantastisk roman, en roman som gjort mig ännu mer nyfiken på författaren. Bodil verkar vara så fylld av vrede och jag tycker att det är befriande med kvinnor som blir arga. I fredagens Skavlan bekräftade Bodil med råge min föreställning att hon är en kvinna med starka känslor och jag börjar nu förstå att jag måste läsa hennes andra böcker också. För den som är intresserad av att läsa mer om Bodil finns en kul intervju här.

4 kommentarer:

 1. Jag har alltid beundrat Bodil Malmsten oerhört - intill det besattas gräns. Jag följer hennes blogg och har läst ALLT hon har publicerat. Det började med dikterna och så har det bara fortsatt. Min stora favorit är just Den dag kastanjerna ... och Priset på vatten i Finistere

  På scen såg och hörde jag henne för första gången när jag läste litteraturvetenskap på Stockholms universitet för tusen år sedan. Bodil Malmsten läste sina dikter på Café Bojan, arrangerat av Studentprästerna. Lång frågestund efteråt. Jag vågade inte fråga något, men jag satt längst fram och bara beundrade ...

  SvaraRadera
 2. Jag uppskattar hennes uppriktiga ilska. Det var trevligt att se o höra henne hos Skavlan. Ska fortsätta läsa henne.

  SvaraRadera
 3. Jag ska genast ta itu med att läsa ikapp lite.

  SvaraRadera
 4. Hon är underbar! Tack för tipset om Skavlan.

  SvaraRadera