måndag 10 maj 2010

Tematrio - Dystopier

Dystopier är ju ett aktuellt tema på bloggen och genom att även använda ämnet till en Tematrio hoppas jag kunna få lite mer tips. Själv ska jag snart börja läsa Vägen och därefter blir det nog Väggen.

1. Blindheten av José Saramago faller kanske lite utanför ramarna för en dystopi, om man ska vara petig, eftersom samhället rasar samman och det inte finns någon maktapparat som kan förtrycka. En man sitter i sin bil vid ett rödljus och väntar på att det ska slå om till grönt. Detta kommer dock mannen aldrig att få uppleva, han blir helt utan förvarning blind. Blindheten är mycket smittsam och sprider sig snabbt till stora delar av befolkningen. Ett samhälle som bygger på den starkes rätt uppstår och människornas identitet och moral upplöses då ingen kan se dem. Detta är en oerhört obehaglig samhällskritisk roman, skriven på ett fantastiskt, vindlande, rasande snabbt språk.

2. Processen av Franz Kafka är det mest surrealistiska jag någonsin läst. Romanen handlar om Josef K, som en morgon häktas utan att få reda på orsaken eller vilket brott han anklagas för. Vi får därefter följa Josef K:s svåra väg genom domstolarna och det absurda rättssystemet. Man kan tolka romanen som en symbolisk beskrivning av individens rättslöshet eller som en en allegori över livets obegriplighet. Hur man än tolkar handlingen är förtrycket så påtagligt att det känns rent fysiskt då man läser boken.

3. Kallocain av Karin Boye är en mycket tidstypisk dystopi. Här har Staten ett tekniskt fulländat kontrollsystem och individen kan ständigt övervakas. Med sin uppfinning kallocain har kemisten Leo Kall uppfunnit ett serum som får människor att blotta sina innersta tankar och känslor. Det visar sig dock att många har en hemlig längtan efter frihet och kärlek. Kallocain är inget att läsa för den som har klaustrofobiska tendenser, det är en bok som ger kalla kårar då man föreställer sig vad FRA kan utvecklas till...


"Instruktioner"

Låna gärna bilden om ni vill, men ladda upp den på egen eller er bloggvärds server. Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!

7 kommentarer:

 1. Nu finns en dystopisk trio också hos mig.

  SvaraRadera
 2. Åh, jag älskar dystopier! Min trio finns på min blogg http://lundberghahn.se/underbara-undergangar/

  SvaraRadera
 3. Klar!

  http://etthemutanbocker.blogspot.com/2010/05/tematrio-dystopier.html

  SvaraRadera
 4. Bästa sortens böcker! Här finns mina tre: http://textapp.blogspot.com/2010/05/tematrio-dystopier.html

  SvaraRadera