tisdag 25 maj 2010

Bokfrågornas ABC - W

Jag ligger fortfarande efter, men nu är det i alla fall dags för bokstaven W i Lilla O:s utmaning.

1. Whisky brukar vara deckargubbars favoritdryck. Vem är din favoritwhiskeydrickare (eller favoritspritdrickare) i litteraturens värld?
Detta var inte lätt, jag brukar sällan lägga märke till vad de dricker. Både Winter och Wallander lär väl ha fått i sig en del, men eftersom det skulle vara en favorit satsar jag på Sejer och hoppas att han dricker whisky.

2. Wienervals är en dans och jag vill att du berättar om en bok där det förekommer minst en dansscen.
Jag har grubblat och grubblat och nog måste det väl finnas någon dansscen i Borta med vinden? Jo, men det gör det ju! Där finns ju faktiskt en riktigt minnesvärd scen där Scarlett säljer en dans, för välgörande ändamål, till Rhett, trots att hon bär sorg och inte får dansa. Skandalöst härligt!

3. En massa författare på W poppade upp i mitt huvud när jag försökte komma på uppgifter på w. Vem är din favoritförfattare på W?
Wassmo, Waters, Woolf eller White, vem ska jag välja? Med tanke på porträttet av Tant Theodora måste jag nog ändå välja den skönskrivande Patrick White. Woolf måste jag dock också försöka komma in på livet.

4. Tänkte vända mig till älvdalskan för att få till det. Hoppas att den här sidan är korrekt och att wenndag betyder vardag. Vilken bok skildrar vardagslivet bäst?
Jag tycker att skildringar av samtida västerländsk vardag är rätt så trista. Jag tycker mer om "exotiska" miljöer eller andra tidsperioder. Vardagsslitet för Henning och Lotten skildrar Per Anders Fogelström på ett underbart sätt.

2 kommentarer:

  1. White hanns inte med under förra resan, men i avbockningen av nobelpristagare kan han säkert bli aktuell snart ändå. Henning och Lotten, det är ett fantastiskt par det!

    SvaraRadera
  2. Ja, Henning och Lotten är allt mitt favoritpar :-)

    SvaraRadera