onsdag 12 maj 2010

Selmatipset

Den 20/5 fyller bloggen två år och för att fira blir det en liten tävling. Återigen har det fina priset skänkts av Brombergs, vars Nobelklassiker under våren är skriven av min favoritförfattare - Selma Lagerlöf. Att jag tycker mycket om Selma och har läst en del av henne tror jag de flesta som läser bloggen har märkt. Därför är det så klart extra roligt för mig att få möjlighet att lotta ut Löwensköldska ringen + Charlotte Löwensköld.

 Löwensköldska ringen + Charlotte Löwensköld av Selma Lagerlöf.

För sina insatser i det ryska kriget tilldelas general Löwensköld en värdefull signetring från konungen. När generalen dör följer den honom i graven. Men någon bryter upp kistan och stjäl ringen. Generalens hämnd blir gruvlig och han ser till att stor olycka drabbar den som får ringen i sin ägo. Löwensköldska ringen är baserad på en folksägen som berättades i Selma Lagerlöfs barndom. I denna utgåva ingår även del två i sviten, Charlotte Löwensköld.

Åter till tävlingsmomentet. I slutet av detta inlägg finner ni 8 tipsfrågor, som ska besvaras. Svaren ska vara inskickade till mig före midnatt 19/5. Pristagaren kommer att presenteras på bloggens födelsedag 20/5. Maila in era svar till blogg[at]lyran.net (ni fattar nog hur man fixar till adressen). Skriv Selmatips i ämnesraden och skicka inga "attachments", jag öppnar inte mail med filer i. Om ni får problem med mailen, hojta till i kommentarerna. Om flera av er får samma antal rätt blir det lottning om vem som får priset.

För att få delta vill jag att ni som har bloggar gör lite reklam för tävlingen i ett inlägg på er blogg, där ni helt enkelt länkar hit. För er som inte har någon blogg gäller så klart inte det kravet, ni är välkomna att delta i alla fall. Ni behöver inte i tävlingsmailet ange er adress, jag kontaktar den som vunnit för att få adressen i stället.

Lycka till!


Selmatipset


1. Vem samtalar Selma med i sitt Nobelpristacktal?
1. Sin mor
x. Sin far
2. Sin make

2. I vilket landskap utspelar sig Herr Arnes penningar?
1. Värmland
x. Dalarna
2. Bohuslän

3. General Löwenskölds ring var en gåva från en kung, vilken?
1. Karl XII
x. Gustaf III
2. Gustav Vasa

4. Gunnar Hede förlorar ett stort antal djur i en tragisk snöstorm, vilken sorts djur?
1. Kor
x. Getter
2. Grisar

5. Selma hade en yrkesutbildning, vilken?
1. Journalist
x. Lärare
2. Sjuksköterska

6. Vilket år erhöll Selma Svenska Akademiens stora guldmedalj?
1. 1904
x. 1907
2. 1909

7. Vem av dessa tre är huvudperson i en av Selmas bästa romaner?
1. Gunnar Gunnarsson
x. Arvid Arvidsson
2. Ingmar Ingmarsson

8. Vilken av de aderton stolarna var Selmas?
1. 4
x. 7
2. 12

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar