onsdag 5 maj 2010

Månadssummering - April 10

April månad tillbringades i Asien, där jag läste Mardrömmen och Människornas jord. Läsningen av Utvandrarserien avslutades och ytterligare en bok i serien om Mumintrollen lästes. April månads läsning innehöll dessutom inte mindre än tre fina recensionsböcker, Främlingen i huset, Mot ännu en sommar och En tyst minut. Tack förlagen för fina läsupplevelser.


 Främlingen i huset av Sarah Waters.

Vad har egentligen hänt med ägarna till Hundreds Hall, varför har godset fått förfalla så? Och vad kommer att ske med byns unge läkare när han blir indragen i familjen Ayres liv? Främlingen i huset är en spännande sträckläsare med genomtänkt intrig och nyanserade personbeskrivningar. Olycksbådande stämning och fantasieggande miljöbeskrivningar.


En tyst minut av Siegfried Lenz.

Det är minneshögtid på skolan, man håller en tyst minut för en älskad, avliden lärarinna. Bland de sorgfyllda lärarna och eleverna finns en som sörjer mer än de andra, Christian. Han tänker tillbaks på sommaren, som han tillbringat med Stella, sommaren då de blev ett älskande par. En tyst minut är en ömsint och vemodig skildring av den första sköra förälskelsen.


Mot ännu en sommar av Janet Frame.

Författaren Grace Cleave lever ett tillbakadraget liv och deltar inte gärna i det sociala livet. Mot ännu en sommar är en inträngande porträtt av en ensam kvinna, som söker bemästra sina känslor av osäkerhet och utanförskap på olika sätt. Janet Frame skriver en smärtsamt vacker prosa, som väcker känslor och skapar inre bilder hos läsaren. Bör läsas med sinnet öppet för andra verkligheter.


Människornas jord av P. A. Toer

Människornas jord är en realistisk roman, fylld av spänning och kärlek. Samtidigt innehåller den nyanserade skildringar av Indonesiens historia. Tiden är 1890-tal, pojken Minke växer upp i en privilegierad familj och studerar vid det holländska gymnasiet. Där anammar han en europeisk livssyn, men när kärleken drabbar Minke blir skillnaden mellan kolonisatör och infödd tydlig.


Ett rum med utsikt av E.M. Forster.

Under en resa till Italien får Lucy Honeychurch och förklädet Charlotte Bartlett till stor besvikelse inte de rum med utsikt de blivit lovade. Mr Emerson och hans son George erbjuder damerna att byta rum, vilket får större konsekvenser än man kan ana. Detta är en långsam berättelse om viktoriansk prydhet och om svårigheten att välja kärleken före konvenansen.


Mardrömmen av Kenzaburo Oe.

När Fågel får det hemska beskedet att hans nyfödde son har hjärnbråck blir han lamslagen och, enligt gamla mönster, söker han fly verkligheten på olika sätt. Han börjar dricka och han tar upp kontakten med en gammal flickvän. Mardrömmen har en febrig, desperat karaktär, som gör läsaren uppskakad och upprörd. Fantastiskt porträtt av en rädd människa.


Farlig midsommar av Tove Jansson.

En varm sommar hotas idyllen i Mumindalen av en (ny) katastrof. Det eldsprutande berget rör på sig och vattnet börjar stiga. En stor översvämning tvingar Muminfamiljen att flytta över till en teater, som kommer flytande förbi. Mystiska saker försiggår på teatern, som inte verkar vara helt övergiven. En mycket humoristisk berättelse om regler, förbud och överträdelser.


Sista brevet till Sverige av Vilhelm Moberg.

Tillvaron vid sjön Ki-Chi-Saga har förändrats, kriget mellan nord och syd rasar, indianerna svälter och revolterar mot fördrivningen. Robert kommer hem från guldfälten, utan vännen Arvid och utan förmögenhet. Kristina är återigen gravid, trots att läkaren i tydliga ordalag varnat dem för att hon inte skulle klara ytterligare en barnsbörd. Breven till och från det gamla landet skickas alltmer sällan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar