tisdag 18 maj 2010

Bokfrågornas ABC - V

Jag ligger flera veckor efter, men nu är det i alla fall dags för bokstaven V i Lilla O:s utmaning.

1. Väder är centralt i april. Vissa dagar har vi fått pröva på alla årstider under samma dag. Har du läst någon bok där vädret har stor betydelse?
I Herr Arnes penningar av Selma Lagerlöf kan man säga att vädret är huvudpersonen. Det här är en dyster spökhistoria om våld, mord, hat, skuld och hämnd. Berättelsen präglas av övernaturliga händelser, varsel, spökerier och vädrets allmakt.

2. Förra veckan firades Världsboksdagen. Lite sent vill jag att du uppmärksammar den genom att berätta om en eller flera böcker inom den spretiga genren "världslitteratur".
Detta är ju min favoritgenre, så att bara välja en bok känns lite tufft. Men, samtidigt har jag redan skrivit en hel del på temat, ska se om jag kan komma med något nytt... Jo, just det jag har ju precis läst ut De sex misstänka av Vikas Swarup och med tanke på att den utspelar sig i Indien och innehåller en hel del beskrivningar av hur det är att leva i Indien kan den med rätta kallas världslitteratur. Den kan också beskrivas som en rafflande mordgåta, en humoristisk folklivsskildring och satirisk samhällskritik. Läs den!

3. I Himmel och helvete av Jón Kalman Stefánsson spelar havet en huvudroll. Har du läst någon annan bok som utspelar sig i eller vid något av världshaven?
Berättelsen om Pi av Yann Martel är en helt unik, fantasieggande roman som till stor del utspelar sig på havet. Pi är en mycket ovanlig pojke. Han växer upp i Indien och hans största intresse under tonåren är religion. Pi älskar Gud och han vill därför vara troende kristen, rättrogen muslim och praktiserande hindu. Familjen äger ett zoo och Pi har nära relation till många av djuren. När Pi är sexton år måste hans familj lämna landet, på grund av den politiska utvecklingen. De säljer sitt zoo, packar sina saker och går ombord på en båt till Kanada, tillsammans med en del av djuren. Resten får ni läsa själva :-)

4. Vänskap är viktigt. Det är också ett vanligt tema i böcker. Vilken bok har du läst som berättar om en speciell vänskap?
I Kvinnor och äppelträd av Moa Martinson bryter Mor Sofi och Fredrika mot socknens seder och börjar bada i bykhuset varje vecka. På detta sätt inleds en varm vänskap. Sofis ättlingar Ellen och Sally växer upp i Norrköpings fattiga gränder och lär känna varandra då de båda flyttat till landsbygden. Fram växer en stark vänskap där de båda kvinnorna hjälper varandra i kampen mot fattigdom och elände. Den här romanen skildrar kvinnors och mäns olika livsvillkor. Kvinnan är fast förankrad i sin kropp och sitt barnafödande, medan män lättare uppslukas av sin idévärld. Kvinnan är mer benägen till uppoffringar för att barnen ska få mat, med män super upp löningen. Kvinnor och barn är en enhet medan män kommer och går. En oerhört bra och lättläst klassiker!

3 kommentarer:

  1. Pi måste jag verkligen läsa. Många verkar älska den!

    SvaraRadera
  2. Lilla O, du kan få mitt ex, jag kom aldrig igenom den ;)

    SvaraRadera
  3. Så bra att ni hittade varandra :-)

    SvaraRadera