fredag 7 maj 2010

Nobel-alfabetet - B

Välkomna till Nobel-alfabetet. Denna vecka är bokstaven B.

1. Berätta om en Nobelpristagare, eller om en boktitel skriven av en Nobelpristagare, på veckans bokstav.

2. Berätta om en författare du anser borde få Nobelpriset, eller om en boktitel skriven av någon du anser borde få priset, på veckans bokstav. Motivera varför "din" författare borde få Nobelpriset.

1. I Ungdomens bröd av Heinrich Böll skildrar författaren vardagen i efterkrigstidens Tyskland på ett lågmält, stillsamt sätt. Trots det lilla formatet, rymmer berättelsen både en intressant handling som lockar läsaren och en fyllig samtidsbeskrivning. Författaren använder sig av ett rikt symbolspråk och huvudpersonen skildras på ett psykologiskt trovärdigt sätt.

Böll fick Nobelpriset 1972.

Akademiens motivering:

"för en diktning som genom sin förening av tidshistorisk vidsyn och ömsint gestaltningsförmåga verkat förnyande inom tysk litteratur".


2. Om Mahasweta Devi ska ha Nobelpriset i litteratur eller Fredspriset kan kanske diskuteras. Kanske det vore på sin plats att ge henne båda priserna! Devi är en bengalisk författare, född 1926. Hon publicerades på svenska först 2008, med novellsamlingen Branden i hjärtat. Genom sitt skrivande ger Devi röst åt de som annars inte skulle höras, de allra fattigaste och mest utsatta, kvinnorna och de kastlösa. Hon beskriver ett ohyggligt förtryck, men också mod och list i kampen mot förtryckarna.

Min motivering:

"för en osentimental gestaltning av fattigdom, utsatthet och förtryck."


"Instruktioner"

I Nobel-alfabetet utmanas ni att besvara ett par frågor (eller rättare sagt uppmaningar) utifrån första bokstaven i en författares för- eller efternamn eller utifrån första bokstaven i en boktitel. Varje vecka kommer en ny bokstav att presenteras, men för att göra det lite mer oförutsägbart kommer bokstäverna inte att presenteras alfabetiskt. Det ställs inga krav att man ska ha läst författaren eller boken ifråga, man kan lika gärna skriva om författare/böcker man är nyfiken på.

När det gäller Nobelpristagarna är det givetvis Nobelpristagarna i litteratur som avses. När det gäller Nobelpriskandidaterna, dvs era förslag på kommande Nobelpristagare gäller i denna utmaning (liksom för Svenska Akademien) kriteriet att författaren skall vara nu levande. Det är således ingen idé att försöka med vare sig Kafka eller Astrid Lindgren, hur välförtjänt det än må vara. När det gäller era förslag på Nobelpristagare vill vi också få en liten motivering.

Svara gärna i egen blogg och lämna en kommentar så vi kan läsa om dina favoriter. Det går också bra att lämna svar direkt i kommentarerna. Låna gärna bilden, men var snäll och direktlänka inte.

Läs andra bloggares inlägg om

3 kommentarer:

 1. Jag tror jag hade med Böll på H.
  Ungdomens bröd har jag dock inte läst.
  Min trio är här

  SvaraRadera
 2. Vilket sammanträffande att du har Böll med. Jag började läsa "Das Brot der frühen Jahre" (Ungdomens bröd) nu i veckan och tycker faktiskt att den är riktigt bra.

  När jag valde att läsa den boken visste jag dock inte att han var en Nobelpristagare. Men det gör det hela ju ännu roligare =)

  Tack!

  SvaraRadera