måndag 17 maj 2010

Tematrio - Norge/Sverige

Det är faktiskt syttende mai just idag och jag tar därför och återanvänder fjolårets tematrio om Norge/Sverige. Berätta om tre norska/svenska favoriter. Välj om du vill berätta om en speciell bok eller en författare. För svenska deltagare gäller att berätta om norska böcker/författare och för norska deltagare gäller då så klart att berätta om svenska favoriter. För er som möjligen inte vet om ni är mest norska eller svenska är valet fritt.

1. Isslottet av Tarjei Vesaas är en underbar liten berättelse om den gryende vänskapen mellan två elvaåriga flickor, Siss och Unn. De har precis börjat lära känna varandra när Unn försvinner på isen, och Siss blir som frusen inuti. Siss känner att hon på något sätt är skyldig Unn att vara hennes vän och hon drar sig undan från gemenskapen med andra kamrater. Familjen och vännerna försöker förgäves få henne att leva upp igen. Det här är en otroligt vacker, nyanserad, vemodig skildring, som på ett finstämt sätt fångar det sköra i en ny vänskap.

2. Jenny av Sigrid Undset publicerades redan år 1911, trots detta känns den emellanåt oerhört aktuell. Berättelsen handlar om den moderna, unga konstnärinnan, som försöker skapa sig ett liv som yrkeskonstnär samtidigt som hon drömmer om den Stora Kärleken. Jenny vill uppslukas av den äkta, den rena kärleken, men då denna tycks utebli försöker hon hålla till godo med vad hon kan få. Kompromissandet leder till att hon dras in i komplicerade situationer, bland annat på grund av att hon inte vet och inte förmår uttrycka vad hon själv egentligen vill. Jenny är en oerhört läsvärd, gripande kvinnoskildring.

3. Ut och stjäla hästar av Per Petterson var en av fjolårets läshöjdpunkter. Romanen handlar om den 67-årige Trond som dragit sig undan från omvärlden och bosatt sig i en lite stuga i skogen. Han försöker bygga upp en ny tillvaro i lugn och ro, långt borta från livet som stadsbo och minnena av den avlidna hustrun. I byn träffar han dock en man från barndomen och hågkomster från en mycket speciell sommar, den sista sommaren med fadern, gör sig påminda. Berättelsen gestaltar människans ensamhet, barndomens obevekliga påverkan och kärleken till en far. Språket är vackert, stämningen lågmäld och melankolisk och miljöskildringarna sensuella.


"Instruktioner"

Låna gärna bilden om ni vill, men ladda upp den på egen eller er bloggvärds server. Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!

9 kommentarer:

 1. Nu finns tre norska författare hos mig också:

  http://elilaserochskriver.wordpress.com/2010/05/17/tematrio-norge-sverige/

  SvaraRadera
 2. Jag har samlat ihop de norrmän jag läst sen förra året här:

  http://ombockersomjaghunnitlasa.blogspot.com/2010/05/norska-man.html

  Det där isslottet tror jag jag ska läsa så småningom förresten.

  SvaraRadera
 3. Nu har jag också fått ihop tre norska författare.

  SvaraRadera
 4. 1. Jon Fosse: Melancholia I-II. Norges näste nobelpristagare har skrivit vanvettiga mängder böcker, och det mesta är bra, men till det starkaste hör de här två romanerna som finns samlade i en volym. Vänner av Pinter och Thomas Bernhard har mycket att hämta här.

  2. Tarjei Vesaas: Brannen. Mindre känd och också mindre lättillgänglig än Isslottet och Fuglane är denna sena roman. Osedvanligt skum och suggestiv till och med för att vara Vesaas, vilket inte vill säga lite.

  3. Hans E. Kinck. Mästerlig novellist från förra sekelskiftet, och av någon anledning ganska förbisedd på den här sidan gränsen. De flesta av hans novellsamlingar (Frå hav til hei, Flaggermusvinger, Trækfugle ...) kan rekommenderas.

  Jag behöver väl inte tillägga att norrmän skall läsas på norska. Det gäller inte minst språkkonstnärer som de tre ovanstående. (Kinck är kanske den knepigaste av de tre att läsa i original. För misströstande finns i så fall volymen "Fladdermusvingar och andra noveller" på svenska i en sympatisk Atlantis-utgåva, som borde gå att hitta på bibliotek eller antikvariat.)

  SvaraRadera
 5. En trio norrmän/kvinna finns hos mig.

  SvaraRadera
 6. Nu finns en trio hos mig.

  SvaraRadera