måndag 3 maj 2010

Tematrio - Övernaturligt

Under slutet av förra veckan sträckläste jag den spännande Främlingen i huset av Sarah Waters. Boken har en del övernaturliga inslag och det tycker jag kan passa som tema idag. Oftast brukar jag föredra realistiska förklaringar, men det finns undantag... Berätta om tre romaner med övernaturliga inslag.

1. Herr Arnes penningar av Selma Lagerlöf är en dyster spökhistoria om våld, mord, hat, skuld och hämnd. Berättelsen präglas av övernaturliga händelser, varsel, spökerier och vädrets makt. I Selmas berättelser brukar kärleken och dess förmåga att övervinna allt vara ett viktigt tema, men i denna historia får kärleken ge vika för hämnden, för de döda får inte frid om de inte blir hämnade. I den här typen av berättelse fungerar det perfekt med övernaturliga inslag.

2. Främlingen i huset av Sarah Waters handlar om ett gammalt gods Hundreds Hall och dess invånare, den högvälborna familjen Ayers. Något i huset tycks inte stå rätt till, oförklarliga händelser inträffar och familjemedlemmarna får allt svårare att klara av situationen. Men vad är det egentligen som orsakar obehagligheterna på Hundreds? Finns det en logisk, rationell förklaring eller handlar det om mer svårförståeliga element?

3. Dorian Grays porträtt av Oscar Wilde handlar om samhällets ytlighet och vurm för skönhet och ungdom. Den unge, naive Dorian får sitt porträtt målat av konstnären Basil Hallward och i målarens hem lär han känna den dekadente Lord Henry. När Dorian blir medveten om sin skönhet, önskar han hett att få behålla den. Efterhand märker Dorian att hans önskan uppfyllts, och detta på ett sätt som inte låter sig förklaras på ett rationellt vis.


"Instruktioner"

Låna gärna bilden om ni vill, men ladda upp den på egen eller er bloggvärds server. Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!

10 kommentarer:

 1. Det övernaturliga är inte riktigt min grej, men nu har jag värkt fram en trio!

  SvaraRadera
 2. Nu har jag svarat i min blogg (: Svårt att välja bara tre den här veckan...

  SvaraRadera
 3. Herr Arnes Penningar är min favorit-lagerlöf.
  Min trio här.
  Det bidde enbart noveller för min del.

  SvaraRadera
 4. Nu finns det en trio hos mig.

  SvaraRadera
 5. Nu finns tre övernaturligheter hos mig!

  http://elilaserochskriver.wordpress.com/2010/05/03/veckans-tematrio-om-overnaturlighet/

  SvaraRadera
 6. Nu finns det en spooky trio hos mig:

  http://andthentherewasbeatrix.blogspot.com/2010/05/spooky.html

  SvaraRadera
 7. Vilken toppentrio! Nu har jag knåpat ihop en egen på bloggen :)

  SvaraRadera
 8. Nu finns en trio också hos mig!

  SvaraRadera
 9. Efter att ha skolkat flera gånger så har jag äntligen kunnat bidra med en tematrio igen :)

  SvaraRadera
 10. Åh, jag glömde bort Lagerlöf i min Tematrio! Trots att Herr Arnes penningar verkligen passar perfekt i veckans tema.

  SvaraRadera