torsdag 13 maj 2010

Svenska klassiker 2010

Sista brevet till Sverige av Vilhelm Moberg.

Tillvaron vid sjön Ki-Chi-Saga har förändrats, kriget mellan nord och syd rasar, indianerna svälter och revolterar mot fördrivningen. Robert kommer hem från guldfälten, utan vännen Arvid och utan förmögenhet. Kristina är återigen gravid, trots att läkaren i tydliga ordalag varnat dem för att hon inte skulle klara ytterligare en barnsbörd. Breven till och från det gamla landet skickas alltmer sällan.


Nybyggarna av Vilhelm Moberg.

I Minnesotas vildmark bryter Karl-Oskar ny jord och "förkovrar" sig. Jorden ger god avkastning och snart kan familjen köpa djur och bygga nytt hus. Kristina är mestadels havande och familjen växer. Växer gör också Ki-Chi-Saga, fler nybyggare bryter mark och bildar en församling. Utifrån börjar dock hot märkas, indianerna svälter och det börjar talas om krig mot södern.


Invandrarna av Vilhelm Moberg.

Karl Oskar och Kristina har nått Amerikas kust och i Invandrarna fortsätter deras resa till Minnesota. Livet i Amerika är inte så lätt som en del av resenärerna väntat sig, man kan lätt bli lurad när man inte förstår språket. Till slut kommer familjerna fram ändå till resmålet och börjat sätta bo. Karl-Oskars bror Robert och hans vän Arvid lockas av drömmar att hitta guld.


Utvandrarna av Vilhelm Moberg

I mitten av 1800-talet utvandrar ett stort antal svenskar till det nya landet - Amerika. Bland dessa finns Karl-Oskar med familj och några av deras vänner från den lilla småländska socknen. Många av dem är fattiga bönder och drängar, som skrapat ihop allt de äger och har till en biljett. Resan blir mycket påfrestande. Utvandrarna är inledningen på en av de bästa romansviter jag läst.

2 kommentarer:

  1. Har dessa kommit i nytryck nyligen? Vet att de inte funnits i tryck på länge. Info vore uppskattat, tack på förhand!

    SvaraRadera
  2. Endast CD-versionen finns i handeln nu, jag lånade på biblioteket. Jag hoppas på en ny utgåva snart, jag vill äga den här sviten :-)

    SvaraRadera