onsdag 5 maj 2010

En tyst minut

En tyst minut av Siegfried Lenz, utgiven av Thorén & Lindskog, 2010.

Det är minneshögtid på skolan, man håller en tyst minut för en älskad, avliden lärarinna. Bland de sorgfyllda lärarna och eleverna finns en som sörjer mer än de andra, Christian. Han tänker tillbaks på sommaren han tillbringat med Stella, sommaren då de blev ett älskande par. Under denna varma sommar i slutet av 50-talet arbetar den unge Christian med sin far på deras "stenfiskebåt". En dag dyker Christians lärarinna Stella upp, av en slump, och en ny sorts relation utvecklar sig mellan dem. De dansar på strandfesten, gör utflykter och läser poesi tillsammans. Till slut blossar kärleken upp mellan dem. Men en olycka inträffar, Stella omkommer och livet ändras för alltid för Christian.

En tyst minut är en ömsint och vemodig skildring, som får mig att tänka på min favoritskalds uttryck "Sjung vackert om kärlek..." Den unge, naive Christian spinner framtidsdrömmar, medan Stella försöker hantera sina dubbla roller gentemot pojken. Personbeskrivningarna är nyanserade, huvudpersonernas tankar och önskningar framställs på ett lyhört sätt. Den tragiska handlingen är stämningsfullt skildrad, berättelsen är gripande, utan att någonsin bli sentimental.

Denna korta, vackra kärlekshistoria är skriven på ett språk som passar huvudpersonens (berättarjaget Christians) osammanhängande minnen och emotionella tillstånd under en tyst minut, under minnesstunden i skolans aula. Texten flyter fram i rask takt, precis som osorterade, känslomässigt laddade minnen som snabbt far genom medvetandet. Men plötsligt stannar allt upp och Christian vänder sig till kärestan med ett du-tilltal, och väntar på ett svar, som aldrig kommer.

En tyst minut är en roman jag skulle vilja dela med många av mina läsare, detta är en vacker berättelse att avnjutas i stillhet.

6 kommentarer:

 1. Ja, den er vakker. Og veldig enkel. Stemningsfull, med skildringene av sjø og båter og sommer.
  Har aldri lest noe av Lenz før, har du?

  SvaraRadera
 2. Jag tyckte också väldigt mycket om den när jag läste den. Väldigt fin, lågmäld och stämningsfull.

  SvaraRadera
 3. Vackert skrivet, Lyran.
  Jag vill absolut läsa "En tyst minut" när jag läser det du skrivit om den.

  SvaraRadera
 4. Otroligt vackert skrivit även lättläst,Lyran.
  Jag vill läsa den boken "En tyst minut"

  Det kommer jag göra så snart jag hinner.

  kram

  SvaraRadera
 5. Tack så mycket, hoppas ni kommer att tycka lika mycket om boken som jag gör :-)

  SvaraRadera
 6. Nej Lilla syster, detta var mitt första möte med Lenz och det gav mersmak.

  SvaraRadera