måndag 24 maj 2010

Dagermanpriset

Eduardo Galeano från Uruguay får årets Stig Dagermanpris. Han beskrivs som en av Latinamerikas främsta författare och han får priset för: "ett författarskap som orubbligt och alltid står på jordens fördömdas sida. Han är ingen talesman för jordens fördömda, för som han själv påpekat: de har alla, varenda en av dem, en egen röst, men världen lyssnar inte. Galeano lyssnar". Den här motiveringen gör mig mycket nyfiken på författaren, men det finns inte översatt i handeln för ögonblicket. Har ni läst något av honom? Läs mer i Dagens Nyheter.

3 kommentarer:

 1. Jag har inte läst men ska låna något på biblioteket snarast. Dagerman-sällskapet brukar ha god smak så det ska bli spännande att bekanta sig med honom. Jag vet inte vilken bok jag ska välja än men det blir väl att ta det som finns inne på biblioteket ;)

  SvaraRadera
 2. Mycket bra val och en mycket sympatisk herre. Aftonbladets kultursida brukade ganska ofta publicera artiklar av honom för några år sedan. Av böcker som finns på svenska skulle jag rekommendera trilogin Eldens minne. Delar man hans syn på världens tillstånd så kan man också ha rätt kul åt hans satir Bakvända världen. Ett citat:

  "Utveckling:
  Broar utan floder.
  Höga fasader utan hus bakom.
  Trädgårdsmästare som vattnar gräsmattor av plast.
  Rulltrappor som inte leder någonstans.
  Motorvägar som för oss till platser som förstörts av motorvägar.
  En tevebild som visar en teve som innehåller en annan teve, som också den visar en teve."

  SvaraRadera
 3. Jag kikar på jobbibblan, Helena :-)

  Mycket intressant, Johannes.

  SvaraRadera