fredag 7 maj 2010

Läsutmaning - Dystopia


Dystopin är en genre jag har försummat, men det tänker jag försöka råda bot på nu. Enligt Wikipedia är en dystopi en "negativ samhällsvision". Att måla upp en en dystopi är ett oerhört kraftfullt sätt att kritisera det rådande samhället. Under olika tidsperioder har de teman man skrivit om i dystopierna varierat. Rädslan för att förlora kontrollen över tekniken präglar dystopisk 1800-tals litteratur. Under första halvan av 1900-talet var den stora skräcken det totalitära samhället, övervakning och individens betydelselöshet. Vanliga teman i samtida dystopier är miljöförstöring, det överdrivna konsumtionssamhället och överbefolkningens konsekvenser. Dystopisk litteratur är ibland svår att skilja från postapokalyptisk science fiction, eftersom båda (oftast) utspelar sig i en skräckvision av framtiden. Vad som skiljer dem åt är att det i dystopiska berättelser finns ett samhälle, ett maktsystem som förtrycker, medan samhället i post-apokalyptisk litteratur har gått under.

Under sommaren har jag tänkt läsa lite dystopier (eller berättelser av post-apokalyptisk karaktär), har ni lust att hänga på? I min bokhylla finns följade böcker:

* 1984 - George Orwell
* Du sköna nya värld - Aldous Huxley
* Vägen - Cormac McCarthy
* Never let me go - Kazuo Ishiguro
* Oryx och Crake - Margaret Atwood
* Kallocain - Karin Boye
* Processen - Franz Kafka
* Blindheten - José Saramago
* Väggen - Marlen Haushofer

Av dessa har jag läst Kallocain, Processen och Blindheten, tre skrämmande bra romaner. Jag ska under sommaren försöka läsa så många som möjligt av de andra. Den som har lust att vara med i en utmaning att läsa dystopier läser ett valfritt antal under juni till augusti och bloggar om dem. Lämna länkar till era texter i samband med att jag skriver om utmaningen så ska jag sammanställa allt i slutet av sommaren. Om du har lust att skriva om en bok, men inte har någon blogg tar jag gärna emot gästinlägg. Visst har ni väl lust att vara med?


Här är fler tips på dystopier (och liknande):

* Fahrenheit 451 - Ray Bradbury
* Tjänarinnans berättelse - Margaret Atwood
* Hungerspelen - Suzanne Collins
* I morgon när kriget kom (romanserie) - John Marsden
* På stranden - Nevil Shute
* Toffs bok : med kommentarer av Muham Bentson - Kalle Dixelius
* Flugornas herre - William Golding
* Camp Concentration - Thomas M Disch
* Fugue for a Darkening Island - Cristopher Priest
* Honmänniskan - Joanna Russ
* The Stepford Wives - Ira Levin
* Gullivers resor - Jonathan Swift
* I de sista tingens land - Paul Auster
* W eller minnet av barndomen - Georges Perec
* Aniara - Harry Martinson
* The Illustrated Man - Ray Bradbury
* Enhet - Ninni Holmqvist
* The Windup Girl - Paolo Bacigalupi

17 kommentarer:

 1. Jag hänger på direkt! Min absoluta favorit-genre är just dystopier och därför har jag förstås läst en hel del av de böcker du nämner, men inte alla. Och så kan man ju alltid läsa om några favoriter! :)

  /Moa-Textappeal

  SvaraRadera
 2. Jag är också helt tokig i dystopier

  Här kommer en riktig dystopi-klassiker till din lista:
  http://www.ooofbok.se/2010/02/the-illustrated-man-av-ray-bradbury/

  Så helt enastående bra!

  SvaraRadera
 3. Jag hänger på, jag gillar dystopier/postapokalyptiska berättelser och har läst 7½ av böckerna du tipsar om: 1984, Vägen, Never Let Me Go, Blindheten, På stranden, Flugornas herre, Gullivers resor och halva Tjänstekvinnans berättelse... och jag har börjat på Oryx och Crake man inte kommit mig för att läsa klart den.

  Vägen och På stranden var de klart bästa, enligt min mening.

  SvaraRadera
 4. men hallå jag trodde du skämtade om dystopiutmaningen! Och nu är den på gång. Jag läser såklart På Stranden som jag sa, lever lite farligt! Sen ser jag lite vilka tips som kommer in.
  Jag har läst 1984, Kallocain. Flugornas herre, Blindheten, Never Let Me Go, Oryx och Crake, Fahrenheit 451, Väggen, Processen, I morgon när kriget kom. Av de som du nämner alltså.
  Väggen var en av de bästa tycker jag. Även Blindheten var bra. På stranden har varit jättebra av kända skäl (att jag läste den så många gånger som ung) men om den står sig återstår att se.
  Men som sagt jag hänger på......

  SvaraRadera
 5. Kul, tror jag ska hänga med en sväng, har läst en hel del av de "klassiska" och mera kända, men det här är ju ett utmärkt tillfälle att läsa lite nya böcker inom denna intressanta genre!

  SvaraRadera
 6. Jag vill tipsa om ytterligare en dystopi "Enhet" av Ninni Holmqvist. Jag är inte så insatt i dystopier, men jag kan tänka mig att den skiljer sig ganska mkt från de andra och det är en riktigt bra bok! Vi har läst den i bokklubben och det blev riktigt bra diskussioner, och vi återkommer ofta till den när vi träffas.

  Eventuellt gör jag slag i saken och läser de som redan står olästa i bokhyllan; Aniara, Vägen och 1984.

  SvaraRadera
 7. Kul att så många vill vara med :-) Och det verkar som om utmaningen lika gärna kunnat handla om att läsa det som blivit stående ett tag i hylla ;-) Tack för tipsen, jag lägger till dem på listan.

  SvaraRadera
 8. Jag har också ett par dystopier med bland böckerna jag tänkt läsa i år, så jag kommer absolut att ta chansen och ansluta mig till utmaningen o ta tag i dem :)

  SvaraRadera
 9. Bra tillfälle att få läst Kallocain och The Road som står i hyllan. Jag är på!
  Det blir med andra ord en dammig utmaning för mig också.

  SvaraRadera
 10. Du måste läsa The Windup Girl av Paolo Bacigalupi! Jättebra! Har precis läst en hel rad framtidsskildringar, varav minst tre kvalar in som dystopier. The Windup Girl var klart bäst.

  SvaraRadera
 11. Jag är lite kass på dystopier, och lika kass på att fullfölja en utmaning - men nu har jag i alla fall gett det hela en tanke, så vem vet! ;-)

  Tipsade vidare på min blogg; det är ok, hoppas jag. ;-)

  SvaraRadera
 12. Jag plockar som vanligt upp några boktips. Ishiguro, Atwood, Saramango och Haushofer har jag inte läst så någon av dem kanske kan passa i sommar!

  SvaraRadera
 13. Hej! Alltid kul med läsutmaningar. Jag är på. Jag ska minst läsa "The Stepford wifes" eftersom jag sett filmen mer än en gång.

  För den som inte läst "Oryx & Crake" kan jag verkligen tipsa om den. Det är en av de bästa böckerna jag läste förra året.

  Anna
  www.annasbokhylla.se

  SvaraRadera
 14. Tack för mer tips och för reklamen ;-)

  SvaraRadera
 15. Ytterligare ett tips på en dystopi som jag glömt bort att jag läst (men jag har recenserat den på bloggen): Globalia av Jean-Christophe Rufin.

  SvaraRadera
 16. Första inlägget färdigt lite tidigt... :-)

  http://textapp.blogspot.com/2010/05/ensam-kvar.html

  SvaraRadera
 17. Kul! Jag är ett stort fan av dystopier och postapokalypser.

  /karl

  SvaraRadera