tisdag 4 maj 2010

Bokfrågornas ABC - U

Nu är det dags för bokstaven U i Lilla O:s utmaning.

1. Vilken ungdomsbok skulle du rekommendera till vuxna läsare?
Momo eller kampen om tiden av Michael Ende kan med fördel läsas i alla åldrar. Berättelsen om hur man besegrar tidstjuvarna är lärorik på många plan.

2. Finns det några böcker som du undviker?
Jag läser inte BOATS (Based On A True Story) eller svenska deckardrottningar. Jag läser inte heller SF och sällan Fantastik. Dessutom undviker jag mestadels även humoristiska romaner och spänningslitteratur.

3. Berätta om en riktigt underhållande bok!
Jag får komma dragande med Voltaire igen. Candide är en satirisk pikareskroman, utgiven första gången 1759. Den driver med tanken att vi lever i den bästa av världar och betonar att man endast kan nå framgång genom hårt arbete. Detta är en av upplysningens stora romaner, som innehåller kritik mot klassamhället och kyrkan. Dessutom är romanen hysteriskt rolig med sin groteska handling.

4. Och slutligen vill jag att du tipsar om en bok som är alldeles underbar!
Den röda soffan av Michèle Lesbre är en bok om vänskap, kärlek och livets resor. Den nära vänskapen mellan två kvinnor ur olika generationer skildras med stor ömsinthet. Den romantiska kärleken, den realistiska kärleken, sorgen över förlorade kärlekar och svårigheten att kombinera kärlek och frihet får sin plats. Hoppet om en bättre värld genomsyrar denna underbara lilla roman.

3 kommentarer:

  1. Den röda soffan ser jag fram emot att läsa! Först blir det Boktjuven så att jag inte missar majresan också!

    SvaraRadera
  2. Vad kul att du gillade den röda soffan! Det gjorde jag också, fast jag hade vissa små invändningar. Funderade lite på slutet.. Men Lèsbre hade ändå fina tankar kring det tycker jag..

    SvaraRadera
  3. Soffan var en av fjolårets favoriter, en bok jag tänker på lit då och då.

    SvaraRadera