torsdag 21 maj 2009

Mer om Hjärtdjur

Läsandet av Hjärtdjur väcker många tankar och starka känslor. Jag känner behov av att skriva ner lite utdrag och mina tankar allt eftersom. Att läsa Hjärtdjur är en stark fysisk upplevelse. Jag snörs ihop på mitten, får svårt att andas, hjärtat pickar hårt och snabbt och jag blir yr.

Om rädsla skriver Herta Müller så här:

"Eftersom vi var rädda var Edgar, Kurt, Georg och jag tillsammans varje dag. Vi satt tillsammans vid bordet, men rädslan blev ensam i varje huvud, precis som vi kom dit med den, när vi träffades." (sid 70)
Författaren beskriver på ett fantastiskt sätt hur rädslan tvingar de fyra vännerna samman och hur detta att de är hänvisade till varandra föder tvånget att kränka varandra.

Herta Müller skriver också om hur traumatiserade, övergivna barn snabbt växer upp för att försöka klara sig själva. I mitt arbete med flyktingbarn träffade jag många, många av de här barnen. Barn drabbas mycket hårdare än man vill tro av förtryck och krig.

"Under bordet nådde barnens fötter inte ned till golvet. På bordet slogs barnhänder med blyertspennor. Ilskan i deras ansikten var envis och vuxen. Jag tänkte: Medan deras mor är försenad växer de. Vad händer om de är vuxna om en kvart, skjuter undan stolarna från bordet med baken och går sin väg. Hur ska jag kunna berätta för sömmerskan, när hon kommer hem och lägger fram nyckeln, att barnen inte längre behöver den." (sid 100-101)

9 kommentarer:

 1. Ja, det er en sterk og merkelig bok. Flott at du gjør den kjent for flere!

  SvaraRadera
 2. Nu har jag läst "En dag i Ivan Denisovitjs liv", http://etthemutanbocker.blogspot.com/2009/05/aleksandr-solzjenitsyn-en-dag-i-ivan.html

  SvaraRadera
 3. Det är så intressant att läsa vad alla skriver om Hjärtdjur. Just dessa två utdrag kommer jag väl ihåg....en bok som jag verkligen är glad att jag har läst även om den var svår att förstå till vissa delar.......

  SvaraRadera
 4. Jag hade precis samma upplevelser som du när jag läste "Hjärtdjur"- det kändes helt nödvändigt att läsa med pennan i hand- och jag skulle vilja säga "det sökte mig" att läsa den boken.

  SvaraRadera
 5. Tack Lillasyster :-) Den dagen Herta får sitt Nobelpris kommer vi att vara några stycken som faktiskt kan säga att vi läst henne innan...

  Har läst, Martina.

  Ja, visst är den delvis svår, kanske är det just det som lockar.

  Ja, från varannan sida ungefär måste något nedteckas.

  SvaraRadera
 6. Jag har också läst Hjärtdjur nu och känner också igen mig märkligt mycket i vad du skriver om den. Svår, men bra, läsning.

  SvaraRadera
 7. Tack för att du tog med den på din lista! Hade nog inte hittat till Herta Müller själv i första taget. Nu misstänker jag att hon kommer dyka upp igen i någon adlibris-beställning framöver.
  Intressant språk & tematik och en stämning som verkligen kryper under huden på en.

  SvaraRadera
 8. Jag hörde talas om Herta Müller i samband med Nobelprisspekulationer förra året och är glad att jag kom ihåg hennes namn när jag satte ihop Östeuropalistan.

  SvaraRadera
 9. Här är min Solzjenitsyn-reflektion:
  http://tassande.blogspot.com/2009/05/en-dag-i-ivan-denisovitjs-liv.html

  SvaraRadera