fredag 8 maj 2009

Den magiska penseln

Den magiska penseln av Julia Donaldson. Illustrerad av Joel Stewart och översatt av Lennart Hellsing. Utgiven av Alfabeta Bokförlag.

En dag får flickan Shen en magisk pensel av en gammal man på stranden. Med den ska hon måla åt de fattiga, men inte åt de rika och mäktiga. Allt Shen målar med penseln blir verkligt och hon målar mat och kläder åt sin familj och andra fattiga. För detta blir Shen berömd och en dag kommer en kejsare och begär att hon ska måla ett guldmyntsträd åt honom. Då Shen vägrar sätts hon i fängelse. Men Shen lurar kejsaren och målar sig ut ur fängelset.

Den magiska penseln är en mycket vacker, poetisk saga skriven på rim. Språket passar perfekt för högläsning och berättelsen fångar barnens intresse. Sagan är fantasieggande och spännande. Som alla klassiska sagor förmedlar den att barns list kan övervinna de vuxnas makt. Berättelsen åskådliggör också skapandets och konstens inneboende styrka. Boken är rikt illustrerad med vackra, kinesiskt inspirerade bilder som förstärker upplevelsen av texten.

Det här är en saga helt i min smak. Berättelsen är fantasifull och förmedlar en viktig insikt till barnen. Texten är rytmisk och lättläst. Bilderna är vackra och innehåller intressanta detaljer. Lilla dottern tycker också mycket om denna bok. Ett extra plus för oss (som adoptivfamilj) är naturligtvis den kinesiska miljön. Jag vill gärna rekommendera den här boken till alla som tycker om "riktiga" sagor, den passar barn i ålder 3-6 år.

3 kommentarer:

 1. Det hørtes ut/så ut til å være en flott bok, den skal jeg se om jeg kan finne på norsk. Selv har jeg en gutt på snart fire som den sikkert hadde falt i smak hos.

  SvaraRadera
 2. Har kollat på den många gånger, men inte prövat att läsa för dottern. Vågar inte just nu för hon vill varken ha lillebror eller åka till Kina...ligger lågt på det temat ett tag :-)

  SvaraRadera
 3. Jag är säger på att den skulle passa din gutt Ladybug.

  Jaså ni är inne i den fasen nu Dora. Hoppas det går över snabbt :-)

  SvaraRadera