onsdag 13 maj 2009

Pågående

Just nu håller jag på med två helt fantastiska böcker. Jag lyssnar på Sándor Márais Glöd och läser Émile Ajars Med livet framför sig. Och båda böckerna är riktiga pärlor.


I Glöd möter vi en pensionerad general som ser tillbaks på sitt liv. Sakta, men säkert närmar han sig de livsavgörande händelserna, sanningen. Berättelsen är skriven till stor del som en monolog, den är allvarlig och språket har både elegans och tyngd. Underbar!

I Med livet framför sej möter vi den nyfikne horungen Momo, som växer upp hos den pensionerade horan Madame Rosa. Romanen handlar om den komplicerade relationen mellan Momo och denna modersfigur och den är skriven på ett helt unikt, trovärdigt språk. Också underbar!

4 kommentarer:

 1. Høres interessant ut. Hadde ikke hørt om noen av dem. Takk for tips!
  Jeg hører forresten også en mye på lydbok. Det har gjort hjemmetilværelsen (med baby) svært mye bedre enn den hadde vært uten.

  SvaraRadera
 2. Jag har också läst Glöd, för ganska länge sedan nu. Den hör till de där böckerna som beskriver en svunnen tid, och människor som levde då och tvingades göra livsva som vi aldrig skulle acceptera nu. Gifta sig med folk de inte älskar, eller stanna i ett äktenskap som inte är bra. Välja en förutbestämd yrkesbana osv. Jag minns att Glöd väckte frågor hos mig som handlade om huruvida vi verkligen är så mycket friare idag. Vi kan skilja oss, men kan vi låta bli att renovera huset? Vi kan välja vilket arbete vi vill (nåja), men får vi tillbringa tid med våra barn?

  SvaraRadera
 3. De blir bara mer och mer intressanta de här böckerna. Ajars bok har vi ett gammalt ex av i (biblioteks)magasinet. Ska nog ta och damma av den... Tack för tips!

  SvaraRadera
 4. Jag ljudböcker kan ge tillfälle till mycket läsning, när man egentligen inte har möjlighet att verkligen läsa.

  Håller med Vixxtoria.

  Tror att du kommer att gilla den Hermia.

  SvaraRadera