måndag 11 maj 2009

När jag vill plåga mig...

Häromdagen skrev Elisabeth Höglund en krönika i Expressen där hon sablar ner det hon tycks läsa i bloggväg. Bl a skriver hon: "När jag vill plåga mig brukar jag gå in på hennes blogg" (Linda Rosings). Detta skrivs som om det vore fullständigt normalt att man vill plåga sig själv emellanåt. Därefter skriver Elisabeth om problemet med att Blondinbella inte betalar skatt och om det spektakulära i att läsa om Hannah Graafs förlossning i realtid. Avslutningsvis slås fast att bloggar gör vi för att tjäna pengar. Elisabeth tror inte ett dugg på att det finns bloggare som skriver för att de älskar att skriva.

Egentligen är en inskränkt och okunnig krönika som Elisabeths inte värd att bemötas, men någon liten kommentar vill jag ändå flika in. För det är just för att få möjlighet att uttrycka min åsikt jag bloggar. Jag vet inte hur många bloggar det finns i Sverige, men jag vet att det finns många, många som inte skriver om vare sig fyllefester, glamour eller förlossningar. Är det verkligen så svårt att hitta oss? Men det är klart att i jämförelse med att skriva för den oerhört seriösa kvällspressen är bloggandet undermåligt. När man ser sammanhanget Elisabeths krönika presenteras i förstummas man ju nästan av beundran. Det måste vara höjden av en journalistisk karriär att få sin krönika införd bredvid en länk till de berömda tros-missarna.

Läs andra bloggares inlägg om och

14 kommentarer:

 1. OMG vad träffande! Att hon inte inser ironin i att hon faktiskt skriver i den kvällstidning hon gör, men hon kanske anser det vara grävande och undersökande journalistik att skiva om tros-missar..:-)

  SvaraRadera
 2. Åh.. doh! Jag visste inte att jag bloggade för att tjäna pengar, vilken tur att hon berättade det för mig. Nu måste jag ju genast springa och skaffa massa blinkande reklamskyltar att förstöra min fina blogg med..

  SvaraRadera
 3. Ha ha, välförtjänt dräpare!

  SvaraRadera
 4. Bra skrivet - av dig!
  Hör du inte pengarna rassla in? ;-)

  SvaraRadera
 5. Om Linda Rosing och Blondinbellas bloggar symboliserar "nätet" för för Elisabeth Höglund m fl så är det bara att beklaga dem. En journalist som inte är nyfiken och intresserad av "nya" företeelser eller dess utveckling är ingen bra journalist.

  SvaraRadera
 6. Det är verkligen konstigt det där, detta bloggförakt som tidningarnas kolumnister och krönikörer håller sig med. Vilket läsarförakt det illustrerar!

  Visserligen har inte "alla" en egen blogg (och gud förbjude att det blir så), men de som har det är i större utsträckning de som läser tidningar (på nät och annorstädes). Det är således sina egna läsare man dissar med sådana här krönikor. Det är väl en sak att Höglund outar sig själv som en dinosaurie, men hela tidningen brister i trovärdighet genom sådana här påståenden.

  "Alla" människor googlar idag, och googlar man på någon författare eller titel (för att ett ämne som relaterar till den här bloggen), så är ju hälften av de träffar som kommer upp i regel blogg-inlägg. Och många bloggare skriver bra. Riktigt bra, på fullt godkänt kvällstidningsprosa. Jag gillar inte att bli ihopbuntad med Linda Rosing och Blondinbella, faktiskt.

  SvaraRadera
 7. Det är just föraktet och dumheten i inlägget som får mig att se rött.

  SvaraRadera
 8. Jag måste erkänna att detta är den enda blogg som jag läser och den hittade jag av en slump. Här får jag tips på böcker både till mej själv och till min dotter.
  Annars har jag nog uppfattat bloggandet som att en del skriver om sina liv och de som inte har några läser.
  Katten Miau

  SvaraRadera
 9. Kul att du hittat mig Katten :-) Visst, jag trodde också att bloggande handlade om att fläka ut sitt privatliv på nätet innan jag började sätta mig in i ämnet. Och det är väl det man förväntar sig att en journalist ska göra.

  SvaraRadera
 10. Jag har redan läst om den här krönikan på Annika Marklunds blogg, men då låg fokus på den oerhört frekventa och felaktiga kommateringen :-) Något jag också retade upp mig på.

  Det som är konstigt är att Höglund samtidigt skriver att hon gillar att läsa dessa bloggar, på nåt självdestruktivt sätt. Men som Vixtoria säger, det är mycket korkat att dissa de människor man hoppas ska läsa ens krönikor.

  Hon lyckades ju uppröra och provocera i alla fall, två av kvällstidningarnas älsklingsverb får man anta.

  SvaraRadera
 11. Så sant. Det är så märkligt hur Höglund och andra kan hålla på och uttrycka detta förakt, grundat på en sån liten del av bloggosfären! Det säger ju mer om dem: Att de går på namn och ytlighet när de söker upp bloggar. Som fd politisk reporter skulle man ju kunna tro att Höglund skulle leta efter annat.

  Håller med Vixtoria också.

  SvaraRadera
 12. Katten Mjau skrev "jag nog uppfattat bloggandet som att en del skriver om sina liv och de som inte har några läser."

  Det där är så träffande!

  Det har hänt att jag träffat gamla bekanta, och frågat hur de har de nu för tiden. I stället för att svara på frågan, undrar de förnärmat om jag inte har läst deras blogg.

  SvaraRadera