måndag 25 maj 2009

Olidlig lätthet eller tyngd

Varats olidliga lätthet av Milan Kundera. Författaren skriver om livet och dess absurda begränsningar på ett sätt som tilltalar mig mycket. Visst är det oerhört konstigt att man inte ens får en möjlighet att repetera inför själva livet? En gång är ju ingen gång...
Återigen har jag börjat läsa en bok som gör mig andlös av igenkännande, förtjusning och upphetsning,

Grundhistorien så här långt (c:a en fjärdedel in i boken) handlar om en komplicerad kärleks-relation mellan en man som är notoriskt otrogen och en kvinna som inte vill vara som sin mor. Berättelsen utspelar sig i ett sönderfallande samhälle i samband med Pragvåren 1968. Texten liksom flödar, jag infångas och virvlar iväg med huvudpersonerna. Detta är verkligen lustfylld läsning.

16 kommentarer:

 1. Det är min mans favoritbok, så jag borde definitivt läsa den också!

  SvaraRadera
 2. Vad kul att höra att du gillar! Denna är underbar.

  SvaraRadera
 3. Oj vad sugen jag blev på att läsa den när du skriver sådär härligt:)

  Den hamnar på listan omedelbart!

  /Oscar

  SvaraRadera
 4. Ja, det tycker jag definitivt att du ska göra Lilla O.

  Tänk att jag nästan missade den, Spec!

  Berätta sedan vad du tycker Oscar :-)

  SvaraRadera
 5. Denne boka har jeg lest mange ganger, men nå er det lenge siden. Hadde den som favorittbok lenge. Vet ikke om jeg tør lese den om igjen, av redsel for at jeg ikke skal synes så godt om den som jeg gjorde.

  SvaraRadera
 6. Haha, Lilla O? Nåväl, det är väl lite sött antar jag:)

  Det ska jag, men det dröjer nog lite innan jag läser just den, jag läste klart Arundhati Roys, De Små Tingens Gud, igår. Otroligt fin!

  Nu blir det lite Hemingway, sen vet jag inte. Jag måste ju inhandla den där Kundera också, vilket är lite problem. Jag har nämligen köpstopp för tillfället:)

  /Lilla O

  SvaraRadera
 7. Nämen jag inser nu att jag missade att det fanns en som kallade sig Lilla O, haha vilken miss.

  Jag tyckte att det var lite konstigt:)

  Det är alltså Oscar inte Lilla O som skrivit detta ovan.

  Jag som blev så glad för mitt nya smeknamn.

  /Oscar inte Lilla O

  SvaraRadera
 8. Dette er definitivt ei av mine favorittbøker. Det er ei slik bok ein bare har lyst til å lese igjen og igjen.

  SvaraRadera
 9. Jag kan ju kalla dig för lilla O:t då :-) Köpstopp är inte kul. Och visst är De Små Tingens Gud underbar.

  Roligt att så många har Varats... som favorit.

  SvaraRadera
 10. Jag minns att jag också tyckte mycket om den och att jag fastnade för Kundera och läste mycket av honom ett tag. Han har skrivit något om läsning också (om jag inte missminner mig) som var läsvärt!

  SvaraRadera
 11. Kundera om läsning vill jag verkligen läsa. Hoppas på tips här annars får jag väl googla.

  SvaraRadera
 12. Bokmania har skrivit massor om Kundera. Tror det är den här boken du är ute efter.

  SvaraRadera
 13. Kundera har skrivit en bok/essä som heter Romankonsten på svenska. Har skrivit en massa om skratt och skämt också (det är kul att läsa det tillsammans med t ex Rosens namn av Eco, som ju också diskuterar skrattets natur.

  Och ja, jag tyckte mycket mycket om Varats olidliga lätthet när jag läste den, men jag var så ung då. Jag måste läsa om den igen, ganska snart, tror jag. Jag tyckte om filmen också, förresten, med Lena Olin.

  SvaraRadera
 14. Det var Romankonsten jag tänkte på, har den i hyllan hemma, men den där Ridå verkar ju inte så dum den heller.

  SvaraRadera
 15. Forstår ikke hvorfor jeg ikke har lest denne ennå, egentlig? Men jeg skal. Tittelen på boka var nydelig på svensk. På norsk heter den Tilværelsens uutholdelige letthet. Litt mer kroglete, men fin den også.

  Ha en fantastisk dag!

  SvaraRadera
 16. Jag har faktiskt inte sett filmen och hade inte så stora förväntningar på boken. Därför blev jag så glatt överraskad!

  SvaraRadera