onsdag 27 maj 2009

Booker International


The Man Booker International Prize 2009 går till Alice Munro! Priset på på £60,000 delas ut vartannat år till en författare för dennes lifetime achievement.

Alice Munro är en av Kanadas mest firade författare, välkänd för sina noveller. Senare i år kommer hennes senaste novellsamling Too Much Happiness att utges. Alice Munro utsågs till prisvinnare med motiveringen:

"Alice Munro is mostly known as a short story writer and yet she brings as much depth, wisdom and precision to every story as most novelists bring to a lifetime of novels. To read Alice Munro is to learn something every time that you never thought of before."
Ett flertal av Alice Munros novellsamlingar har getts ut på svenska. I höst utkommer två titlar; dels en pocketutgåva av Kärlek, vänskap, hat, dels Nära hem, som innehåller berättelser ur tre tidigare verk. Under våren 2010 utkommer Alice Munros senaste novellsamling För mycket lycka.

5 kommentarer:

 1. Jag tror aldrig jag varit med om att jag läst något av någon pristagare i någon genre INNAN denne får priset:)
  Att döma av motiveringen så låter det ju väldigt trevligt, speciellt eftersom jag gillar noveller väldigt mycket.

  /Oscar

  SvaraRadera
 2. Jag lyckas heller aldrig läsa dem innan...

  SvaraRadera
 3. Enligt mina anteckningar ska jag tydligen ha läst Tiggarflickan för många år sedan. Kan inte påstå att jag har några som helst minnen av den boken tyvärr...

  SvaraRadera
 4. Jag har läst ett par av hennes novellsamlingar- minns speciellt "Moons of Jupiter"- nu är det drygt 20 år sedan förstås... men jag minns att jag tyckte mycket om Munro och att jag gärna ville skaffa flera av hennes böcker. En mycket värdig pristagare - det tycker jag verkligen!

  SvaraRadera
 5. Typiskt att man inte minns när man väl läst ngt :-)

  Så roligt Ingrid att du både läst och uppskattat!

  SvaraRadera