måndag 4 maj 2009

Tematrio - Hembygden

I Jorden Runt-utmaningen är vi ute och reser, men i veckans Tematrio tänkte jag att vi skulle hålla oss på hemmaplan. I min hembygd/mitt landskap finns många författare och jag vill gärna berätta lite mer om dem, trots att de är tämligen välkända. Hur är det i er hemtrakt?

Berätta om 3 böcker/texter av författare från din hemtrakt eller om romaner som utspelar sig i din hemstad!

1. Gustaf Fröding föddes i min hemstad och jag har faktiskt arbetat i hans barndomshem. Lite då och då läser jag hans dikter, de ljusa likväl som de mörka. Här är några verser ur kärleksdikten Nypenrosa, ur Räggler och paschaser från 1897.

Fin sôm nypenrosa står
tili, tili, når dä dagger
selverdrôp å blaa vagger
lent där môraväre går.

Int just lik e trägårsros
int så stôlt å mett i sola,
int så grann å stor i ola,
mer litt bly å mer te tros.

Tocken stog mi Anna Lek,
ljus i håre, rö i kläe,
"rosa stecker", sa di, näe,
Anna mi va utta svek.

2. Att jag är förtjust i Selma Lagerlöf vet de flesta som läser min blogg. Och den bok som i hög grad speglar livet i Värmland är hennes debutroman från 1891, Gösta Berlings saga. Det här är en mustig sköna fylld av färgstarka personligheter och ett sagolikt vackert landskap. Romanens inledningsmening känner nog de flesta igen:

"Äntligen stod prästen i predikstolen."

3. Till skillnad från de övriga författarna hör Göran Tunström till samtiden, trots att han tyvärr avled år 2000. Han växte upp i Sunne, där flera av hans romaner (delvis) utspelar sig. Berömda män som varit i Sunne fick August-priset för bästa svenska roman 1998. Händelserna utspelar sig i slutet av sextiotalet då Sunne får besök från månen. Detta är en helt underbar berättelse om det storslagna och det lilla livet.


"Instruktioner"

Låna gärna bilden om ni vill, men ladda upp den på egen eller er bloggvärds server. Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!

28 kommentarer:

 1. Rolig trio! Här är mina:
  http://snowflakesinrain.wordpress.com/2009/05/04/tematrio-hembygden/

  SvaraRadera
 2. Nu har jag gjort min trio från västra Göteborg!

  SvaraRadera
 3. Trass mitt ambivalente forhald til begrepet Heimplass har eg nå løyst oppgåva på ein diplomatisk måte.

  SvaraRadera
 4. ¨Jag gjorde en med böcker om tre platser jag räknat som hem.

  SvaraRadera
 5. Nej, jag går bet. Jag kan inte komma på något vettigt jag läst från eller om Norrköping. Jag har iofs bott på fler platser men det känns lite som fusk. Jag hade velat hitta tre norrköpingsförfattare/texter/böcker. Det gjorde jag inte så då får det va.
  Dock inser jag att Moa Martinsson, en av arbetarstaden Norrköpings stoltheter, måste upp på läslistan. Marcus Birro (från Göteborg inflyttad för fem år sedan) finns redan där.

  SvaraRadera
 6. Oj! Jag har flyttat så rysligt många gånger i mitt liv, att jag har svårt att identifiera någon riktig hembygd. Men för tillfället bor jag i kungliga huvudstaden, och har faktiskt bott här i ett drygt decennium, så det får bli några böcker som utspelar sig i Stockholm:

  1 - Omöjlig att förbigå: Mina drömmars stad av Per Anders Fogelström. Hela serien och förstås de böcker han skrev senare, men som utspelar sig innan Mina drömmars stad börjar. (Vävarnas barn-serien brukar den väl kallas?)

  2 - Varför inte Doktor Glas av Hjalmar Söderberg?

  3 - Trean är som vanligt svårast att välja... Bara för att det ska bli lite genreblandning, väljer jag Peter Pohls oerhört starka ungdomsroman Janne, min vän. Utspelar sig på Söder på 50-talet och rekommenderas varmt, ifall ni missat den!

  SvaraRadera
 7. Gävle / Gästrikland - hembygd hos mig.

  SvaraRadera
 8. Jösses! Så här snabb har jag nog aldrig varit med en tematrio. Det som tog längst tid var faktiskt att hitta en passande bild, och tja, den jag hittade är väl kanske inte optimal. Lite väl mycket fokus på slottet. Här är min hembygd iaf:http://klotho.wordpress.com/2009/05/04/tematrio-hembygden/är

  SvaraRadera
 9. Nu har jag också samlat ihop en tematrio, på temat Värmland jag också!

  SvaraRadera
 10. Titti: Dina tre val är några av mina favoriter! Njöt en sommar av Fogelström och Janne min vän är väl ett läsmåste?

  SvaraRadera
 11. Jag hamnar också i Värmland - här.

  SvaraRadera
 12. Och en relaterad version är: i Göteborg bodde jag på Tycho Brahes gata, vilket fick mig att läsa Alexandra Coelho Ahndorils Stjärneborg, en roman om Tycho Brahe, som visade sig vara en riktigt bra skildring av "den rälige gubben".

  SvaraRadera
 13. Serien om Mina drömmars stad tror jag är det bästa som skrivits i Sverige. Doktor Glas är ju också så "stockholmsk" även om jag gillar Den allvarsamma leken mer. Men Janne, min vän får jag väl lov att skriva upp på min läslista.

  SvaraRadera
 14. Ivana, du kan väl göra en till!

  SvaraRadera
 15. Sådär, nu har även jag fått ihop en trio.

  SvaraRadera
 16. Lyran, nu är mitt första resmål avklarat:
  http://mikaelastigsdotter.blogspot.com/2009/05/jorden-runt-forsta-resmalet.html#links

  SvaraRadera
 17. Det var inte så lätt - jag är bördig från Östergötland. Det blev en infödd och 2 inflyttade!

  SvaraRadera
 18. Så roligt att bekanta sig med både mer eller mindre kända författare från era hemtrakter. Roligt att också ha dragit igång lite tankeprocesser kring vad hembygd är för var och en :-)

  SvaraRadera
 19. Jag har också fastnat, kan inte komma på en enda bok från Luleå (ja, det finns naturligtvis, men ingen som jag har läst).

  SvaraRadera
 20. Denna var ganska lätt för mig :)

  http://bokmarkt.hundora.se/2009/05/tematrio-hembygden/

  SvaraRadera
 21. Gjort! Voilá, lite finländsk hembygd! :)

  SvaraRadera
 22. Väldigt roligt tema!
  Som Stockhoilmare kände jag att jag var tvungen att begränsa mitt urval en smula, men det blev väldigt enkelt för mig ändå:

  http://evilkitten.blogg.se/bok/2009/may/tematrio-hembygden-vasterort.html

  SvaraRadera
 23. Jag svarar dig här Hundöra eftersom jag inte kan kommentera på din blogg. Ett öga rött tyckte jag var rätt bra :-)

  SvaraRadera
 24. Det här tyckte jag var svårt! Jag önskar att jag kom från Värmland, hade bott där, eller hade någon annan anknytning dit, så att jag kunde lista Lagerlöfs topp tre eller något. Jag är en stor fan, precis som du.

  Nåväl, här är min splittrade samling:

  http://ombockersomjaghunnitlasa.blogg.se/2009/may/stenarne-dar-barn-jag-lekt.html

  SvaraRadera
 25. Mikaela Stigsdotter: Angående Norrköping så utspelar sig ju Sven Wernströms böcker om Trälarna där. Välj någon ur högen ;-)

  SvaraRadera