måndag 18 maj 2009

Tematrio - Norge/Sverige

Dagen efter syttende mai och två dagar efter den fantastiska segern i Eurovision är temavalet givet. Dessutom tycker jag att det är roligt att så många norska läsare hittat till min blogg och att jag därmed funnit så många fina norska bokbloggar.

Berätta om tre norska/svenska favoriter. Välj om du vill berätta om en speciell bok eller en författare. För svenska deltagare gäller att berätta om norska böcker/författare och för norska deltagare gäller då så klart att berätta om svenska favoriter. För er som möjligen inte vet om ni är mest norska eller svenska är valet fritt.

1. Kristin Lavransdotter av Sigrid Undset läste jag för ganska många år sedan. Jag fick boken av en väninna, som inte orkade läsa ut den. Men jag både orkade och tyckte om det jag läste. I trilogin får vi följa Kristin, dotter till storbonden i Gudbrandsdalen från barndom till ålderdom. Historien utspelar sig på 1300-talet och skildrar detaljerat denna tid. Samtidigt präglas berättelsen av författarens samtid och dess aktuella frågeställningar. Undsets romanen Jenny kommer att ges ut i augusti, den ser jag fram emot att läsa.

2. Cora Sandels trilogi om Alberte läste jag också för många år sedan. Jag minns knappt handlingen, men märker att jag automatiskt börjar le så fort jag tänker på Alberte. Förra månaden läste jag om första delen i trilogin, Alberte och Jakob. Här är fokus på den försiktiga Alberte och hennes oförvägne bror Jakob i en instängd, borgerlig miljö i Nordnorge vid sekelskiftet. På ett mycket stillsamt sätt skildrar författaren en ung kvinnas livsvillkor, längtan, drömmar och frihetskamp. Del två och tre ska läsas inom kort.

3. Karin Fossum är min absoluta favorit bland deckarförfattare. Jag har ju redan skrivit om hennes författarskap i Tematrion om deckare, men vill ändå ha med henne igen. Fossums romaner är alltid välskrivna och spännande och hon gestaltar förövare med psykologisk skärpa. Utan att förringa offrets utsatthet och lidande, skildras gärningsmännens handlingar och tankar på ett sätt som förklarar, men ej ursäktar. Jag vill rekommendera Fossums böcker till alla som tycker om intelligenta deckare!

21 kommentarer:

 1. Jag får nog stå över den här. Igår hade jag en lista med tio norska romaner. Det kan bli lite mycket norskt.

  SvaraRadera
 2. Haha! Misstänker att du avsåg mig med den där "för er som möjligen inte vet...". Jag tror jag löser frågan genom att gå på befintligt medborgarskap, så då får jag titta i läslistan och se vilka norska böcker/författare jag kan rekommendera.

  SvaraRadera
 3. Trevlig utmaning, och hälsning till bloggande norskar! Jag är med!

  SvaraRadera
 4. Först tänkte jag att du, Lyran, hade lagt beslag på alla de bästa norska författarna själv, men sen tänkte jag efter och hittade tre som nog ändå är bättre. :-)

  Min norska tematrio finns här:

  http://ombockersomjaghunnitlasa.blogg.se/2009/may/norge-i-mitt-hjarta.html

  SvaraRadera
 5. Lite norskt hos mig också! Hoppas få många bra norska boktips i den här tematrion.

  SvaraRadera
 6. Min svenske-trio er på plass og eg vil samtidig takke deg for at du tvinger meg til å fokusere på noko anna enn navlen min :-D

  SvaraRadera
 7. Jag är också klar med veckans tematrio. Den var rolig.
  Min blogg:
  http://www.mikaelastigsdotter.blogspot.com

  SvaraRadera
 8. Här sitter jag och väntar på Spectatias lista - hur passar Roth in i veckans trio? ;-)

  SvaraRadera
 9. Åj då! Där sa du något, Hermia. Det blir nog typ knepigt den här veckan också.

  SvaraRadera
 10. Det är alltid lika kul med dina teman!

  Här kommer mina val: http://klotho.wordpress.com/2009/05/18/tematrio-norgesverige/

  SvaraRadera
 11. Jag är på! Det var lite knepigt med minnet, men det skall ju vara lite utmaning :0)

  http://cecber.blogspot.com/2009/05/tematrio-norgesverige.html

  SvaraRadera
 12. Min norska trio är färdig! Nu ska jag klicka runt bland era...

  SvaraRadera
 13. Jag har fler norska böcker/författare jag vill läsa, än jag har läst, men min trio är färdig för den här gången.

  SvaraRadera
 14. Jag skuttar den här gången! Alla norska böcker jag har läst (tror jag, minnet är kort!) är redan presenterade. Blev påmind om några: "Oår" av Faldbakken minns jag som gastkramande, vansinnigt bra, Sandels Alberthe-serie är en favorit såklart och Sandemoses "Varulven"!

  SvaraRadera
 15. Sådär, nu finns tre norska rekommendationer från mig att läsa här.

  SvaraRadera
 16. Norge listas nu även på min blogg!

  SvaraRadera
 17. Sent omsider är min tematrio klar.

  SvaraRadera
 18. Klar! Jag blandar norskt och svenskt eftersom är är båda. =)

  SvaraRadera