onsdag 6 maj 2009

1962

Ivanas utmaning angående litterära händelser under våra födelseår är kul, tycker jag. Nu har jag googlat och sökt efter intressanta saker som hände 1962.

Andra delen av Per Anders Fogelströms underbara stadsvit Barn av sin stad utkommer. Romanen utspelar sig under åren 1880-1900 och skildrar livet i Söders arbetarkvarter. Om någon missat att läsa serien vill jag verkligen rekommendera den. I mitt tycke är denna romansvit något av det allra bästa som skrivits i Sverige.

Den femte sanningen av Doris Lessing utkommer 1962. Romanen innebär Doris Lessings definitiva genombrott och är ett mästerverk i sitt sätt att porträttera vår tids livsfrågor: vad det innebär att vara kvinna, och vad det innebär att vara människa.

Det osynliga barnet av Tove Jansson utkommer 1962. I denna berättelse träffar vi ett litet barn som blivit osynligt till följd av att det aldrig blivit "sett" och uppskattat. Detta är en fantastisk gestaltning av ett angeläget, växande problem i vår samtid.

Mare Kandre föds den 27 maj 1962.

Nobelpristagarna William Faulkner och Hermann Hesse avlider 1962.

Nobelpriset i litteratur går till John Steinbeck. Av honom har jag ännu bara läst Öster om Eden, en helt underbar släktsaga om två familjer, vars öden griper in i varandra under flera generationer. Det här är en hisnande episk berättelse om kärlek och hat, om gott och ont. Språket är härligt och personbeskrivningarna är genialiska. Genom berättelsen löper som en röd tråd författarens tankar om människans fria vilja.

Så, vad hände under era födelseår?

3 kommentarer:

  1. Jättekul att läsa om allas årtal :-)

    SvaraRadera
  2. Kul att vara samma goda årgång! Efter att ha läst din strålande lista på litterära events detta utsökta år 1962 är det bara att knäppa händerna över magen och gona sig åt att vara född just då. Måste fundera i helgen på vad som kan kompletteras? Hm.

    SvaraRadera
  3. Jaså vi är årskompisar dessutom, kul!

    SvaraRadera