fredag 1 maj 2009

Jorden Runt - Östeuropa

Dags för avfärd! Nu ger vi oss iväg österut. En del hoppar av i Tjeckien, andra i Rumänien och vissa i Ryssland. Vilken bok ni än valt, hoppas jag att den kommer att passa er. Nedan följer en liten beskrivning av böckerna. Eftersom jag inte själv läst dem, har jag lånat text från förlag, bokhandeln och Wikipedia.

 Hjärtdjur av Hertha Müller

"När ni skriver, glöm inte datum, och lägg alltid med ett hårstrå i brevet, sade Edgar. Om det inte finns något, vet man att brevet har öppnats."

Den lilla gruppen vänner måste hela tiden akta sig för Securitatemännen i Ceausescus Rumänien. De vet aldrig när det är dags för nästa förhör, så det är lika bra att försöka göra det bästa möjliga av situationen. Med hjälp av språket, berättelserna och humorn försöker vännerna överleva.

Herta Müller är en av de mest hyllade tyskspråkiga författarna idag. Hennes poetiska stil med vågad och slående symbolik hittar samband mellan språket och världen där vi minst anade att de fanns. Romanen Hjärtdjur belönades med det prestigefulla europeiska litteraturpriset Aristeion 1995.


 Förvandlingen av Franz Kafka

Franz Kafkas berättelse Förvandlingen har kallats världslitteraturens bästa novell. Den handlar om en handelsresande arbetsslav och familjeförsörjare, Gregor Samsa. En morgon vaknar Gregor och inser att han har förvandlats till en jättelik insekt. Gregors nya jag skrämmer familjen och han isolerar sig i sitt rum. Han har förlorat sin viktiga roll i familjen då han inte längre kan fungera som familjeförsörjare.

Förvandlingen har tolkats på en mängd olika sätt och kan läsas delvis självbiografiskt. Det finns stora likheter mellan Gregor och Franz Kafka, bland annat familjeförhållandena, med starka underlägsenhetskänslor gentemot fadern, och det faktum att båda bodde hemma även i vuxen ålder.

Inledningsraderna till Förvandlingen är kanske de mest kända öppningsrader som någonsin skrivits:
"När Gregor Samsa vaknade en morgon ur sina oroliga drömmar fann han sig liggande i sängen förvandlad till en jättelik insekt."

 En dag i Ivan Denisovitjs liv av Alexandr Solzjenitsyn

När Solzjenitsyns första och självbiografiska långnovell En dag i Ivan Denisovitjs liv publicerades i Sovjetunionen 1962 var den sprängstoff. Först nu avslöjades Stalins terror mot det ryska folket. Boken utspelar sig i ett sovjetiskt arbetsläger under 1950-talet. Under en dag från morgon till kväll får man följa Ivan Denisovitj, oftare kallad Sjuchov.

Ivan har dömts till ett arbetsläger, anklagad för att ha spionerat efter att ha tillfångatagits av tyskarna under andra världskriget. Trots att detta inte är sant straffas han av staten och döms till tio års lägervistelse. Dagen börjar med att han vaknar upp sjuk. Som straff för att han har vaknat sent skickas han till vakthuset för att städa och tvätta det. När han är klar med städandet går han till sjukstugan för att rapportera att han är sjuk. Men nu är det sent på morgonen och läkaren får inte sjukskriva fler arbetare så Sjuchov måste arbeta ändå. Resten av dagen handlar om Sjuchovs grupp och deras lojalitet för gruppchefen. Solzjenitsyn berättar också om olika metoder för att överleva, om den djungelns lag som råder i lägret. En dag i Ivan Denisovitjs liv är och förblir en milstolpe inom den ryska litteraturen.

2 kommentarer:

  1. Du är nog snabbast Ivana. Jag bokmärker din recension och gör en länksammanställning i slutet av månaden. Jag väntar också med att läsa din recension tills jag själv läst ut boken :-)

    SvaraRadera
  2. Har läst och skrivit om Ivan Denisovivitjs liv här http://lillao.blogg.se/2009/may/jorden-runt-resan-landar-i-osteuropa.html

    På min blogg finns också en flik för Jorden runt på 8 böcker med länk till inlägget.

    SvaraRadera