tisdag 19 maj 2009

Läsning av Hjärtdjur

Nu läser jag Hjärtdjur. Det kommer att ta sin tid. Texten är fylld av vackra, tankeväckande, mångtydiga formuleringar. Man måste liksom suga på meningarna.

"Min mor säger: När du inte står ut med livet, städa i garderoben. Då försvinner sorgerna genom dina händer, och huvudet gör sig fritt." (sid 28)

"Han väntar bara på sanningen, han märker att jag tiger medan jag talar." (sid 37)

"I en diktatur kan det inte finnas städer, eftersom allt är smått när det blir bevakat." (sid 44)

"Alla levde med flykttankar. De ville simma över Donau tills vattnet blev utlandet. Springa ikapp majsen tills marken blev utlandet." (sid 47)

"Hur skulle man egentligen leva, fråga jag mig, för att passa ihop med det man just tänker." (sid 60)

Hjärtdjur är en avancerad text för mig, jag måste försöka läsa nog snabbt att få flyt och sammanhang och nog långsamt att njuta av meningarna. En del symbolik förstår jag, en del går mig helt förbi. Men det viktiga är inte att förstå allt, utan att uppleva så mycket som möjligt.

3 kommentarer:

 1. Jag läser också Herta Müller just nu, essäsamlingen Kungen bugar och dödar. Ganska krävande, men också mycket givande.

  SvaraRadera
 2. Jag har också börjat på denna, men det är svårt att hitta tillräckligt långa stunder när jag är tillräckligt pigg och koncentrerad för att ta till mig texten. Förstår precis vad du menar med "nog snabbt och nog långsamt".

  SvaraRadera
 3. Just precis Bokmoster, krävande och givande.

  Jag förstår precis Ivana, jag har ingen aning om vad jag ska skriva om denna bok.

  Ja, det gäller att ha koll på tempot här L.

  SvaraRadera