tisdag 12 maj 2009

Library Lovers

Jag har pratat mycket om köphysteri och min oförmåga att stå emot bokliga lockelser, så nu är det dags att hylla andra sätt att få tillgång till litteratur.
Jag är så glad att jag hittat tillbaks till biblioteket. I tonåren mer eller mindre bodde jag på bibblan och vår bibliotekarie Kaisa är en av de viktiga personerna i mitt liv. Kaisa vågade nämligen föreslå böcker som låg lite utanför det vi idag kallar mainstream (undrar vad man kallade det på 70-talet?). I vilket fall ledde detta till att jag läste Vita serien och seriös litteratur huller om buller.

Sedan förflöt tyvärr många år utan biblioteksbesök. Men, då dottern var c:a 2 år tyckte jag att det var dags att introducera henne för bibblan. Och hon är lika förtjust i böcker (och datorer) som jag, så det föll väl ut. Nu går vi till biblioteket emellanåt och dessutom har jag själv börjat låna massor på biblioteket på min arbetsplats (sjukhusbibliotek). Jag har numer konstant 2-3 böcker hemlånade och det känns skönt att sluta cirkeln på detta sätt.

13 kommentarer:

 1. Jag är riktigt dålig på att besöka bibblan, och om jag någon gång hittar dit och lånar med en bok hem så kan man ge sig sjutton på att jag glömmer återlämna den i tid.

  SvaraRadera
 2. Jag har inte varit på biblan sen jag pluggade för en massa år sedan och inte ville lägga allt studiemedel på kurslitteratur.
  Jag vet inte om biblan någonsin kommer vara ett alternativ för mig då halva grejen för mig är att äga böckerna. Eller ja, en tredjedel av grejen då kanske.
  Men ni som besöker biblan frekvent, kan man låna pocketar där nu?

  SvaraRadera
 3. Jag nästan bodde på biblioteket förr i tiden. Särskilt när jag jobbade på ett själv så lånade jag mycket böcker. Nuförtiden har de inte det jag vill ha, särskilt inte här ute i obygden. Det är lite sorgligt faktiskt.

  SvaraRadera
 4. Jag bodde också på biblioteket som ung! Det gör jag lite fortfarande. Går dit alldeles för ofta och kommer därifrån med alldeles för många böcker. Många av dom orkar/vill jag inte ens läsa innan det är dags att lämna tillbaka.
  Jag har lovat mig själv att försöka få böckerna jag har hemma i bokhyllan lästa istället, men det är ju så kuul att gå där i gångarna och välja blanda alla böcker.

  SvaraRadera
 5. Jag är ofta på bibblan. Luktar och tar och myser :)
  Slänger några ord med bibliotekarierna både på våran lilla filial som på stadsbiblioteket. Nu sist var äldste sonen (12 år) med och bibliotekarien påpekade att han blivit så stor nu, att hon kom ihåg när vi var in och han fortfarande satt i vagn. Då springer man på bibblan ofta ;)
  Sönerna stortrivs oxå där och det gör mig glad.

  SvaraRadera
 6. Vare sig man lånar som vuxen eller inte verkar det som om biblioteket varit en viktig plats för många i tonåren.

  SvaraRadera
 7. Å! Jag är ofta på bibblan med mina barn. En gång i tiden tänkte jag att de skulle få alla böcker de nånsin ville läsa, men efter ett tag insåg jag att vi läser ofantligt mycket här hemma. Det GÅR bara inte att husera så mycket böcker. (Plus att vi skulle stå vid ruinens brant vid det här laget.) Sonen läser lätt en bok om dagen när han är inne i en läsperiod. Men nu söker han så fint i OPAC-databasen efter de böcker han vill läsa (ofta nästa del av nån serie) och talar om för mig när det han vill ha finns inne. Och då går vi raka vägen mot bibblan! Världens bästa ställe för en familj bestående av bokmalar! :-)

  SvaraRadera
 8. Bibblan! Aldri hørt det ordet før.
  Fint at du har gjenoppdaget biblioteket, Lyran.

  SvaraRadera
 9. Har alltid älskat bibliotek ända sedan jag var barn och har aldrig haft uppehåll i mina bibllioteksbesök. Jag lånar mkt men köper det som jag vill äga efter att ha lånat. Som svar till din fråga Paperback lover: Självklart finns det pockets! Fast alla bibliotek kanske inte har det eftersom de ändå har relativt kort livstid!

  SvaraRadera
 10. Jeg var på biblioteket for første gang på lenge i forrige uke. Lånte en bok til meg selv og tre til min lille sønn, en av de har vi lest hver eneste kveld i snart en uke.

  Blir garantert flere turer dit, selv om jeg egentlig har nok uleste bøker å ta av her hjemme enda..

  SvaraRadera
 11. Bibliotek betyder mycket för mig, det är som en symbol för Hela Världen, bildning, nyfikenhet på allt i hela universum samlat på ett ställe, en oas i ett stressat liv och så är det gratis - viktigt när man är ung och fattig, student och fattig, småbarnsförälder och hus-med-stort-renoveringsbehov-fattig,osv... Har bott på ett ställe som hade ett uselt bibliotek, dvs det hade sådana öppettider att man inte nästan inte kunde ta sig dit efter arbetstid. Efter den betan vägrar jag bo på ett ställe som inte har ett bibliotek man kan besöka och gärna ska det vara stort och ha massor av böcker. När jag var barn och bodde i obygden kom bokbussen var tredje vecka - gissa om det lånades böcker! En gång lånade jag 30 böcker och jag minns än bibliotekariernas förvånade: "Jag har då aldrig varit med om att någon har lånat så mycket och hon är bara 11 år!". Och jag läste ut allihopa innan nästa besök! I love librarys och hoppas överföra denna kärlek och vördnad till mina barn.

  SvaraRadera
 12. Ja kärleken till biblioteken får en renaissans när man blir förälder. Man vill ju ge sina ungar allt gott i världen :-)

  SvaraRadera