söndag 3 maj 2009

Jorden Runt - Småprat

Då har jag delvis avverkat vår första resetapp. Igår läste jag Kafkas Förvandlingen. Vilken fantastisk novell. Den hamnar på min lista över verk jag rekommenderar. I novellen kan man läsa om människans utsatthet och skammen hon känner då hon inte längre är produktiv. Här finns också beskrivningar av hur familjedynamiken förändras då en familjemedlem stigmatiserats. Novellen kan läsas utifrån induvidual- familje- och socialpsykologiskt perspektiv och den innehåller svidande samhällskritik. Så småningom kommer en mer omfattande kommentar.

Jag är dock inte alls redo att lämna Östeuropa ännu, började nyss läsa En dag i Ivan Denisovitjs liv. Även ljudboksmässigt befinner jag mig på rätt plats på jorden; jag lyssnar just nu till Mästaren och Margarita av Michail Bulgakov. Jag hoppas också hinna läsa Hjärtdjur innan vi far vidare. Nästa år får vi nog göra en mer klassiskt inriktad Jorden Runt-resa så jag kan läsa de gamla ryska mästarna.

Hur går resandet för er andra. Jag har sett att många börjat läsa sina böcker, vad tycker ni om dem?

Idag har jag många bloggrelaterade planer. Jag tänkte skriva ihop en recension av novellsamlingen Främmande jord och dessutom plita ner några rader om Herr Pinneman. Och jag får inte glömma bort att det ska postas en ny Tematrio i morgon. Undrar vilket tema jag ska välja...

20 kommentarer:

 1. Jag är mycket tagen av Herta Müller- och har inte så många sidor kvar att läsa i "Hjärtdjur". Jag har tänkt att läsa om Kafkas "Förvandlingen".

  SvaraRadera
 2. Roligt att du blev så påverkad av "Hjärtdjur", jag ska allt se till att den också hinns med.

  SvaraRadera
 3. Jag har läst Hjärtdjur och skrivit om den på min boksida här
  http://hem.passagen.se/hno0222/litt/bocker2.htm

  tänker kanske skriva lite mer på min riktiga resesida och lägga över mina kommentarer dit men har svårigheter att uppdatera pga passagen........har ju ett gammalmodigt upplägg på min sida!!!

  SvaraRadera
 4. Jag avslutade Hjärtdjur nu på morgonen. Precis som Ingrid är jag tagen och "glad" över att ha läst den. Jag kommer inte just nu att läsa någon av de andra föreslagna böckerna men spanar lite vidare mot intilliggande länder.

  SvaraRadera
 5. Jag ska börja läsa Förvandlingen så snart jag gjort slut på den trista bok jag läser nu. Det är som tur är inte mycket kvar.

  Roligt med Mästaren och Margarita! Den ska jag också läsa snart. Jag beställde den från bokus i veckan så snart har jag den här. Även Berättelsen om Pi finns i det paketet. (Fast det är ju från en helt anna del av världen det.) Jag längtar!

  SvaraRadera
 6. För mig gäller "En dag i Ivan Denisovits liv" då jag inte fick tag på "Hjärtdjur" på bibblan. =(
  Får se hur många stjärnor den får av mig. =)

  SvaraRadera
 7. Håller också på med "En dag i Ivan Denisovits liv" ska lägga mig och läsa nu. Den är bra, men ingen bok man läser med ett halvt öga när ungarna är vakna...

  Ser fram emot tematrion imorgon!

  SvaraRadera
 8. Intressant att se lite vad ni valt och vad ni tycker. Inte mycket bloggrelaterat blev gjort idag, men en Tematrio är klar inför morgondagen.

  SvaraRadera
 9. Her går det unna, ser eg. Må skjerpe meg viss eg skal klare å henge med på rundreisa. Eg har reservert "En dag i Ivan Denisovits liv" på biblioteket. Håper eg får henta ho og begynt i morgon.

  SvaraRadera
 10. Nu har jag skrivit mer om Hjärtdjur och även citerat författaren själv från tidskriften ALT. Håller ni med, finns det grus och motstånd i Müllers språk som översättaren säger???
  Vet inte om jag blev mycket klokare av det som jag citerat men jag fann det ändå intressant att läsa.....

  http://hem.passagen.se/hno0222/litt/Muller.htm

  SvaraRadera
 11. Oj så trevlig utmaning! Jag tror bestämt att jag hakar på denna!

  SvaraRadera
 12. Jag blir mer och mer nyfiken på Hjärtdjur.

  Jättekul att du vill vara med Amoroso :-)

  SvaraRadera
 13. En kommentar till H angående Hjärtdjur:
  Det var intressant ta del både av citaten ur ALT och av dina tankar om texten. Jag funderar lite på det där med språket och plommonen etc som återkommer. Något slags motstånd finns det nog i texten men på samma gång tycker jag det finns en stor öppenhet i språket och en lucka för mig som läsare att tillsammans med jaget fylla i det obegripliga. Jag tänker att saker som är obetydliga (t ex pickande hönan) ges betydelse just för att verkligheten är så förvirrande - det måste finnas något som är betydelsebärande, något att hålla sig i. Några tankar bara.

  Hjärtdjur är en roman jag tycker är svår att släppa, eller jag vill inte släppa den - vill försöka hålla den kvar, se om den blir tydligare.

  SvaraRadera
 14. Jag har länge haft Förvandlingen i tankarna. Nu fick jag en sporre att sätta igång. Roligt när fler läser samma bok! :-) På tal om böcker, kika gärna in på Amoroso för att haka på min bokutmaning- skönlitteratur om böcker och läsning. Har fått något av en fixidé på det!

  SvaraRadera
 15. Förvandlingen är faktiskt en av de bästa böcker jag läst. Vi pratade mycket om läsning om läsning i förra veckans Tematrio.

  SvaraRadera
 16. Jag har läst Förvandlingen coh skrivit något litet om den på min blogg.

  SvaraRadera
 17. Nu har jag skrivit ner mina tankar om "Hjärtdjur" - definitivt en bok som det inte går att släppa taget om- jag kommer att läsa om och försöka tränga djupare in i det symboliska språket. "Hjärtdjur" har varit en otroligt stark läsupplevelse för mig.

  SvaraRadera
 18. Nu finns ett inlägg om Ivan Denisovitjs liv på min blogg

  http://lillao.blogg.se/2009/may/jorden-runt-resan-landar-i-osteuropa.html

  Eller klicka på fliken jorden runt på 8 böcker och klicka dig vidare!

  SvaraRadera