måndag 1 februari 2010

Joden Runt 2 - Östeuropa

Äntligen är det dags för avfärd! Är ni med? Vi färdas österut och första resstoppet gör vi således i Östeuropa. Här läser vi författare från Finland/Estland, Albanien och Turkiet. Hoppas att ni hittar en bok/böcker som passar er smak. Nedan finns korta beskrivningar av böckerna, de är som vanligt lånade från förlagen och bokhandeln.

Låt tistlarna brinna! av Yasar Kemal (Turkiet).

Ramen för Låt tistlarna brinna! är den intensivt spännande berättelsen om pojken Memed, som revolterar mot förtrycket i sin turkiska hemby. Han flyr upp i bergen och som stråtrövare sätter han skräck i jordägarna och blir älskad av det fattiga folket - en skildring med legendens skärpa av motsättningen mellan utsugare och utsugen på den anatoliska landsbygden.

Ysar Kemals sällsynt dramatiska gestaltningsförmåga och rika språk har placerat honom i främsta ledet bland vår tids epiker.


Aprils frusna blommor av Ismaïl Kadaré (Albanien).

Mark, konstnär, målar och ligger med sin unga älskarinna. Hans pappa ville att han skulle bli polis. Och det kanske hade varit lägligt, när nu kommunismen i Albanien fallit, och Mark och älskarinnan dras, via hennes hetlevrade bror, in i utredningen kring något så kittlande västerländskt och ovanligt som ett bankrån. När också ett mord inträffar höjs röster för blodshämnd enligt Kanun, den uråldriga regelbok som regimen gömt bland bergen.

Albaniens främste författare blandar här på ett lika underhållande som skarpsinnigt sätt realism och myt, vardag och dröm. För att inte tala om legenderna: så invävda i människornas vardag att även de tycks reella. Som historien om flickan som tvingades gifta sig med en orm och till allas häpnad verkade nöjd därmed; ormen förvandlade sig nämligen nattetid till en man efter att ha krängt av sig skinnet - det skinn som osökt för tankarna till en polisuniform...


Stalins kossor av Sofi Oksanen (Finland/Estland).

Annas liv bygger på två stora konflikter. Den ena rör hennes förhållande till sin kropp den andra hennes förhållande till sitt estniska ursprung. I nuet tar Annas ätstörningar allt mer kontrollen över hennes liv skolan, kärleken och vännerna. När hon träffar Hukka, hennes stora kärlek, vågar hon inte blotta sina känslor för honom. Hon är besatt av sitt matschema och kämpar samtidigt med sin kluvna identitet. Redan tidigt förstod Anna att hon inte duger som hon är. Nu förnekar hon sin kropp och sitt estniska påbrå som hon aldrig har avslöjat för någon. Finns det ingen man kan lita på?

Detta är en pulserande berättelse om en ung kvinnas utveckling och strävan efter självständighet, och kärlek. Berättelsen utmärker sig genom det episodiska och dramatiska upplägget, den oförskräckta öppenheten och nya grepp när det gäller att behandla frågor som sexualitet, kvinnobild och ätstörningar, vad det innebär att vara finsk och estnisk, liksom de tabun som kännetecknar respektive kultur. Indirekt återger berättelsen också ett sovjetiskt sönderfall som symboliskt återspeglas i de enskilda personernas öden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar