fredag 19 februari 2010

Vem ska trösta knyttet?

Vem ska trösta knyttet? av Tove Jansson, utgiven av Alfabeta Bokförlag.

Knyttet är en liten varelse, som lever alldeles ensam i sitt hus. Han är så rädd för ensamheten och en dag beslutar han sig för att ge sig ut i världen. Han möter homsor, filifjonkor, hemuler, hattifnattar och en mumrik, men är alldeles för blyg att våga ta kontakt med dem. Vid havets strand plockar knyttet snäckor, men har ingen att visa dem för. Då får han syn på en flaskpost och brevet inuti är från ett ensamt, övergivet litet skrutt som längtar efter att bli tröstat. Knyttet börjar känna sig modig, han har fått ett brev från en flicka och han har en uppgift att fylla. Han ger sig ut på en resa över havet, utmanar den hemska Mårran och räddar lilla skruttet.

Vem ska trösta Knyttet? är en spännande, vemodig och varm berättelse om hur man övervinner sin ensamhet. När knyttet inser att han har en uppgift att fylla förändras hans sinnesstämning och han börjar bli mer modig. Omedelbart upptäcker även omgivningen detta, knyttet har blivit synlig. Som barnpsykolog har jag naturligtvis träffat många små knytt som behövt känna sig viktiga för att bli modiga och mer utåtriktade. Många gånger har jag i arbetet haft nytta av berättelsen om knyttet genom att återberätta/gestalta temat tillsammans med små patienter.

Texten i berättelsen är rytmisk och poetisk. Det är en ren njutning att läsa boken högt för dottern, som tycker mycket om både handlingen och bilderna. Illustrationerna är uttrycksfulla och fängslande, färgsättning och stil ändras utifrån känslotonen i boken.

Det här är en av de finaste berättelserna om ensamhet, mod och kärlek som finns och jag vill varmt rekommendera den till alla barn i ålder 4 - 104 år.

6 kommentarer:

 1. De böcker av Tove Jansson som är lite längre är inte nödvändigtvis barnböcker, men Vem ska trösta knyttet? (min recension) tillsammans med Vad hände sen håller jag nog som de bästa barnböckerna någonsin. Dr Seuss böcker är väl det enda som kommer i närheten. :)

  SvaraRadera
 2. En av mina absoluta favoriter. Eller förresten. Nästan allt av Tove Jansson tillhör mina favoriter.

  SvaraRadera
 3. Ja, bättre än så här blir det faktiskt inte :-)

  SvaraRadera
 4. En av mina absoluta favoriter. En bok jag älskar att läsa högt tillsammans med barn.

  SvaraRadera
 5. Hvem skal trøste Knøttet? (som boken heter på norsk) er en fantastisk bok! Jeg blir alltid så glad hver gang jeg finner den i hyllen :)

  SvaraRadera
 6. den vackraste bok som finns,kan verkligen läsas av alal människor,har träffat ett och annat knytt både barn och vuxna

  SvaraRadera