onsdag 24 februari 2010

Bokprat

Det är mycket OS och mycket läsning som pågår just nu. Men, kanske inte riktigt lika mycket bloggande. Tiden räcker aldrig till allt man vill.

Läsandet av Att läsa Lolita i Teheran har medfört att jag vill läsa mer skönlitteratur och gärna lite litteraturvetenskap. Det skulle vara så roligt att få diskutera mer på djupet och lära sig om hur man analyserar böcker. Men, det blir svårt att få till mer skola just nu, jag arbetar bara 62,5% och arbetsgivaren vill gärna att jag ska arbeta mer. Tills vidare får jag försöka bilda mig själv.

Bokrean i butik börjar i morgon, men jag har redan handlat allt jag vill ha på nätet. Det är ganska tråkigt att hela den magiska stämningen kring bokrean försvunnit. Förr var bokrean en dag jag väntade på, likt julafton. jag bläddrade i kataloger och kryssade för. Sedan hängde jag på låset oavsett vilket tid på dygnet rean började. Och jag spontanköpte mängder av böcker som aldrig blev lästa. Magin är helt klart borta nu, men det är onekligen bekvämt att bara klicka hem det man vill ha från Bokus, AdLibris och CDON. Hoppas att jag får de böcker jag beställt i morgon, jag är sugen på att bläddra lite.

Vår Jorden Runtresa närmar sig slutet på första etappen. Jag har sett att många varit med och läst. Själv har jag läst alla böckerna, men jag har inte hunnit skriva om Låt tistlarna brinna! ännu. Månadens sista dag lägger jag upp en sammanfattning med länkar till alla som skrivit, ett par dagar innan ber jag er posta era länkar i en tråd. Det går så klart bra att posta i vilka kommentarer som helst, men jag vill be er kolla att jag får med er alla i länklistan. Nästa månad far vi till mellanöstern, där jag redan befinner mig. Eftersom jag läst Persepolis sedan tidigare, läser jag som sagt nu om Lolita i Teheran i stället.

Hur många av er läsare har utbildning eller arbetar med litteratur? Berätta lite, jag är nyfiken (och lite avundsjuk).

11 kommentarer:

 1. Eg er i ferd med å ferdigstille ei masteroppgåve i nordisk litteratur. Eg trivst veldig godt med studiet - det er eit privilegium å få fordjupe seg i litteratur og litteraturteori på denne måten. Samtidig er det veldig spennande å skulle ut å søke jobb nå. Det er ikkje mykje å velgje mellom innafor kultursektoren. Så spørsmålet blir om eg får bruk for djubdekompetansen min i arbeidslivet.

  Men at det er eit spennande studium, det er eg ikkje i tvil om!

  SvaraRadera
 2. Jag har läst littvet ABC, lite barn och ungdomslitt och populärlitteratur. och några sommarkurser inom littvet. Det jag saknar är genusstudier. Men det går ju att åtgärda! :-)
  Det var så fantastiskt roligt att det går inte att beskriva. Du har mycket roligt att se fram emot kan jag säga!

  SvaraRadera
 3. Är utbildad gy lärare i svenska och har därmed läst en del litt vet. Inom utbildningen läste vi allt från litt hist till barn- och ungdomslitt, vi gjorde genusstudier, studier utifrån berättande mm.

  Ibland smyger sig dessa tankar in när jag läser och skriver om böcker, men oftast vill man bara vara privatpersonen som upplevelseläser.

  Ska snart ge mig på Persepolis!

  SvaraRadera
 4. Jag har ett så roligt yrkesliv - så jag är avundsjuk på mig själv.
  I många år var jag bibliotekarie och bibliotekskonsulent i Lund och Umeå - oerhört kul! Vi fick ju arbeta efter 1974 års Kulturproposition, som jag älskade.
  Mycket utåtriktat!
  Barnlitteratur fascinerade mig mest.Så jag disputerade som nästan 50-åring med en sammanläggningsavhandling om ungdomslitteratur.
  Sedan dess har jag varvat en lektorstjänst i litt.vetenskap, recensionsskrivande, skrivande av ett 20-tal böcker(och inhopp en termin som vik. gymnasielärare i svenska)
  med att frilansa som föreläsare om all slags litteratur ( till exempel "Unga författare" eller "Finns det godhet i litteraturen").
  Lyckost =
  lena kjersén edman

  SvaraRadera
 5. Jag pluggar första året på ett masterprogram i engelsk litteratur, vilket är fantastiskt roligt. Jag har aldrig varit så nöjd med mitt liv som jag är nu!

  En riktigt bra och lätt översiktsbok jag kan rekommendera är Paul Tenngarts Litteraturteori. Den ger en kort förklaring av alla de viktigaste litteraturteorierna och i slutet av varje kapitel applicerar han dem på ett verk. Tenngart är forskare i litteraturvetenskap vid Lunds universitet och undervisade på den första litt.vet.-kursen jag läste, som var på halvfart och distans. Det kanske kan vara ett alternativ för dig, Lyran?

  SvaraRadera
 6. Jag håller med dig om att magin med bokrean har lite försvunnit. Var har alla kataloger tagit vägen? Har inte fått en enda i brevlådan. Har de helt slutat skicka ut kataloger?

  Jag är väldigt lyckligt lottad då jag får jobba med böcker varje dag(när jag inte är mammaledig). Är väldigt glad att jag tog tag i och blev vad jag ville, vilket är bibliotekarie.

  SvaraRadera
 7. Halvfart och distans låter som något för mig Sanna, jag ska kolla upp detta lite mer. För övrigt är jag avundsjuk på er alla, fast egentligen är det jag som har det bästa jobbet. Ska skriva lite om det och be om era synpunkter.

  SvaraRadera
 8. Jag läste också på distans, utmärkt! och "lyckosten" har lärt mig det jag kan om barnlitteratur......:-) *vinkar*

  SvaraRadera
 9. Jag är bibliotekarie och dessutom översättare, så jag jobbar med böcker nästan varje dag!

  SvaraRadera
 10. Jag måste erkänna att jag gärna skulle vilja jobba på bibliotek -- fast jag har förmodligen an ganska romantisk föreställning om vad jobbet innebär.

  SvaraRadera
 11. Har läst litt-vet och är avundsjuk på alla som har det ämnet kvar att läsa! Jag läste det som första ämne på högskolan och fick massor ut av det, men undrar om jag ändå inte fått ännu mer ut av det nu? Jag jobbar med litteratur, av alla slag, och större delen av mina arbetsdagar går ut på att läsa. Och då är jag ju avundsjuk på de som får vara ute i naturen och fotografera dagarna i ända. Man kan liksom inte få allt :0)

  SvaraRadera