måndag 15 februari 2010

Tematrio - Östeuropa

Eftersom vi som deltar i Jorden Runt-utmaningen befinner oss i Östeuropa, är temat denna vecka just litteratur från öst. Innan jag började att medvetet söka författare från större delar av världen hade jag inte läst mycket alls från den här regionen.


Berätta om tre romaner/lyrikverk från Österuropa!

1. Brott och straff av Fjodor Dostojevskij handlar om Raskolnikov, en fattig före detta student som planerar och genomför ett mord på en avskyvärd pantlånerska. Huvudpersonen anser att han står över andra och därmed också över moraliska regler som gäller andra. Efter mordet pendlar Raskolnikov dock mellan storhetsvansinne och skuldkänslor inför det begångna brottet. Detta är en lysande klassiker som bör läsas. Spännande, lättläst och med aktuella frågeställningar.

2. Processen av Franz Kafka är en surrealistisk roman som handlar om Josef K, som en morgon häktas utan att få reda på orsaken eller vilket brott han anklagas för. Vi får därefter följa Josef K:s svåra väg genom domstolarna och det absurda rättssystemet. Man kan tolka romanen som en symbolisk beskrivning av individens rättslöshet eller som en en allegori över livets obegriplighet. Oavserr hur man tolkar den gör den här berättelsen ett starkt intryck på läsaren.

3. Glöd av Sándor Márai är en historia om vänskap, passion och svek. Scenariot är en klassisk passionshistoria, som utspelar sig mellan två män och en kvinna. Under barndomen och ungdomsåren var Henrik och Kónrad oskiljaktiga. Men plötsligt en dag reste Kónrad sin väg utan ett ord till avsked och det går 41 år innan de båda männen åter träffas. Högtravande, elegant språk och ett långsamt berättartempo.


"Instruktioner"

Låna gärna bilden om ni vill, men ladda upp den på egen eller er bloggvärds server. Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!

7 kommentarer:

 1. En "lyrisk" trio från mig den här gången....

  SvaraRadera
 2. Nu finns en trio hos mig, inte fullt lika lyrisk.

  SvaraRadera
 3. Nu finns min Östeuropatrio på plats.

  SvaraRadera
 4. Nu har jag svarat i min blogg.

  SvaraRadera
 5. Vilken svår Tematrio det blev den här veckan! Jag måste verkligen göra en egen "jorden runt"-resa någon gång när jag har tid, så att jag tvingar mig att vidga vyerna lite och inte bara läsa litteratur från Norden och USA!

  SvaraRadera
 6. Nu finns tre dikter av två poeter i min väldigt ryska tematrio:

  http://kerstinydrefors.blogg.se/2010/february/veckans-tematrio-med-destination-osteuropa.html

  SvaraRadera