onsdag 24 februari 2010

Sagor, utanförskap och separationer

I mitt förra inlägg uttryckte jag min avund mot er alla som på något sätt arbetar med litteratur. Fast, som jag senare sa i kommentarerna, har jag det bästa yrke man kan ha. Jag arbetar som barnpsykolog med barn med olika typer av funktionsnedsättningar. Jag träffar många barn i lågstadieålder, som börjat fundera över hur de ser ut och vad de kan i förhållande till jämnåriga. Många av barnen har CP-skador eller andra former av rörelsehinder. Att hjälpa de här barnen att forma en positiv självbild är naturligtvis oerhört stimulerande.

Ibland träffar jag också mindre barn med olika svårigheter. Och när det passar sig använder jag av sagor, berättelser eller gestaltningar i det psykologiska behandlingsarbetet. Här tänkte jag nu be er som arbetar med barnlitteratur om lite tips. Jag träffar för närvarande en 3-åring med separationssvårigheter och jag tänkte att det kunde passa att läsa lite små berättelser för detta barn. Sune Sockergryn av Anita Jeram handlar om en liten kaninunge som kommer bort från sin mamma, den tror jag kan vara lämplig. Men, har ni tips på något mer?

Hemma läser jag naturligtvis mycket för min dotter och eftersom hon är adopterad söker jag hela tiden efter böcker som tar upp teman om att se annorlunda ut o s v. En favoritbok är Pricken av Margret Rey, som handlar om en prickig kanin som föds i en helvit kaninfamilj. En annan mycket bra och rolig bok är Flaxa med vingarna av P.D. Eastman, som handlar om ett oväntat föräldraskap. Bland adoptionsböckerna är favoriten Hjärtat mitt av Dan & Lotta Höjer, en underbar, poetisk bilderbok om att hämta ett barn på andra sidan jordklotet. Har ni tips på mer böcker som handlar om att vara eller känna sig annorlunda och utanför? Jag vill gärna ha tips för olika åldrar.

Om ni har idéer på hur man kan integrera sagor i psykologiskt arbete med barn vill jag gärna att ni delar dessa med mig. Tack på förhand.

4 kommentarer:

 1. Det låter som att du har ett riktigt spännande jobb!

  SvaraRadera
 2. Ett tips på annorlunda bok är "Lambert, det fåraktiga lejonet" av Walt Disney. Den finns nog inte i de vanliga bokhandlarna, men kanske går att få tag i på annat håll.nSå finns det en bok till... försöker komma på vad den hette...just ja... tur att man bloggar ibland om sina böcker på sin barnbokblogg också (http://barnboktokig.blogspot.com/)Boken heter Yre-Tyre får en vän av Jamie Rix... jättehärlig bok..

  SvaraRadera
 3. Glömde ju... Våran Linus av Kes Gray är en bok som handlar om att vara adopterad.

  SvaraRadera
 4. Ja, det har jag verkligen Lilla O :-)

  Tack för tipsen Boktokig!

  SvaraRadera