fredag 26 februari 2010

Bokreans fynd

Jag tycks vara en av få i bokbloggosfären som är nöjd med innehållet i årets bokrea. Måhända detta tyder på att jag har udda smak? I vilket fall fann jag mycket åtråvärt, som slank ner i kundvagnarna i år. Titta så många fina böcker och visst verkar de intressanta. Texterna är lånade av förlagen.


Anna Karenina - Leo Tolstoj
Anna Karenina är en av de riktigt stora kärleksromanerna, ett häpnadsväckande modernt psykologiskt porträtt av en kvinna som försöker bryta sig fri från sociala och äktenskapliga förpliktelser, men som blir utstött på grund av sin passion. Anna Karenina var otrogen, hon älskade och tog sitt liv och är än i dag en av de mest konturskarpa romanpersonerna i hela vår litteraturhistoria. Lev Tolstojs roman beundras fortfarande av läsare på alla nivåer, och är en ständig inspiration för nya författare.

Dödgrävarens dotter - JC Oates
I slutet av 30-talet anländer den tyskjudiska familjen Schwart till USA, på flykt undan nazisterna. Det enda arbete som fadern, tidigare matematiklärare, erbjuds är som dödgrävare och kyrkogårdsvaktmästare. Den bräckliga familjen förföljs och hånas i staden där de slår sig ner och allt slutar i en våldsam tragedi. Sextonåriga Rebecca, dödgrävarens dotter, lämnar hemmet, får arbete som hotellstäderska och hamnar snart i ett äktenskap med en misshandlande man. Tillsammans med sin lille son flyr hon, byter identitet och hela tiden med den begåvade sonens bästa för ögonen tar hon sig fram genom efterkrigstidens Amerika.

En halv gul sol - Chimamanda Ngozi Adichie
En av förra årets bästa böcker som jag ville äga i inbunden form. Recension finns här.

Minaret - Leila Aboulela
Med sin slöja och nedslagna blick är Najwa osynlig för andra, inte minst för de välbärgade Londonfamiljer vars barn och hem hon tar hand om. Tjugo år tidigare hade allting varit annorlunda. Då tillhörde hon själv en rik sekulariserad familj i Sudan. Hon studerade på universitetet i Khartoum. Hennes framtid såg ljus ut. Men så en dag vänds allt uppochned. Najwa tvingas fly landet. Hon kommer till London och där fortsätter hennes fall - ett fall som inte slutar förrän hon hamnat på samhällets botten. Till sin egen förvåning börjar hon då känna en dragning till de människor som besöker den lokala moskén, människor som hon i sitt tidigare liv sett ner på. Här finner Najwa sig tillrätta och skapar sig ett nytt liv och en ny trygghet - tills hon en dag blir mer än synlig för den unge sonen hos sin nya arbetsgivare.

Till sängs med Frida - Slavenka Drakulic
Till sängs med Frida är en roman om ett egenartat liv och särartat konstnärskap. Frida Kahlo har visat att även ett liv som hela tiden hotas av en nära död, kan innehålla en rad nya och överraskande stunder.

Sommarljus och sen kommer natten - Jón Kalman Stefánsson
I ett litet samhälle på den isländska västkusten sker de märkligaste ting. Med en blandning av ömsinthet, humor och romantik skildrar Stefánsson bygdens människor och deras storslagna lidelser. Bankkrisens Reykjavik och folktrons småtroll ligger lika nära. Eller lika långt bort.

En munter begravning - Ljudmila Ulitskaja
Augusti 1991. I en olidligt varm lägenhet i New York samlas en grupp ryska emigranter kring Aliks dödsbädd. Alik är en karismatisk man, älskad av dem alla, speciellt av kvinnorna som turas om att vårda honom medan hans livsandar efterhand lämnar honom. Deras tankar kring den döende mannen och minnena av deras liv i Ryssland avbryts av livliga debatter och småbråk: Vem älskade Alik mest? Ska han få ett kristet dop innan han dör, som hans alkoholiserade katolska fru Nina innerligt önskar, eller ska han försonas med sin barnatro och välsignas av en rabbi som råkar finnas till hands? Och vad innebär de stora omvälvningarna i deras älskade Moskva som via CNN utspelar sig framför ögonen på dem?

Nattarbete - Jáchym Topol
När de sovjetiska pansarvagnarna rullar in i Prag i augusti 1968, skickas den 13-årige Ondra och hans lillebror till sommarstället av fadern. I det vilda landskapet, bland hålor, broar och övergivna småbyar, har familjen ofta tillbringat sina semestrar. Ondra är förälskad i Zuza, värdshusvärdens dotter, och ser med skräckblandad längtan fram emot att träffa henne igen. Men upplevelsen av den första kärleken överskuggas av en serie märkliga mord i bygden och säkerhetstjänstens ständiga närvaro.

Kom ska jag berätta : Sagor som lärde mig leva - Jorge Bucay
Psykoterapeuten Jorge har en mycket speciell metod för att hjälpa sina klienter: vid varje session berättar han en saga. I Kom ska jag berätta får vi följa unge Demián, en nyfiken men bekymrad universitetsstudent som vill veta mer om sig själv. Han går i terapi hos den vänlige och rättframme Jorge för att hitta svar på sina frågor och få hjälp att lösa sina problem. Tack vare Jorges kloka sagor och varsamma guidning hittar den unge mannen vägen till självinsikt och lär sig undvika det som hindrar honom från att vara lycklig. Sagorna som Jorge berättar är både klassiska och moderna, från öst och väst, om kungar och tiggare, munkar och djur. De är omsorgsfullt utvalda och omarbetade för att få fram det terapeutiska innehållet. Det är sagor som kan hjälpa oss alla att bättre förstå oss själva och vårt beteende, våra relationer och våra rädslor. Det är enkla men tänkvärda berättelser som alla kan ta till sig, bära med sig och dela med sig av.

Militärmusik - Vladimir Kaminer
»Trots min ungdom hade jag lyckats ackumulera allt negativt som var möjligt för en sovjetmedborgare. Jag var ingen riktig ryss, eftersom det stod jude i mitt pass, ingen Komsomolmedlem, lite av en hippie och en passiv dissident. Jag drack alkohol med okända och försökte, så fort det gavs en möjlighet, tjäna svarta pengar. Kort sagt: ingen dålig början.« Vladimir Kaminer

Det nya livet - Orhan Pamuk
Den unge studenten Osman bor i Istanbul med sin mor. Osman läser en dag en märklig bok som får en livsavgörande betydelse för honom. Han blir blixtförälskad i en änglalikt vacker kvinna, Canan, som också hon läst samma bok. Tillsammans ger de sig ut på en bussresa i Turkiet för att försöka hitta Canans försvunne pojkvän Mehmet, och för att finna det "nya liv" som boken beskriver, och som gestaltas av en ängel som de hoppas få syn på utanför bussfönstren. Men inte alla är övertygade om att romanens nya liv är av godo. De träffar bland andra Mehmets far som är övertygad om att den livsavgörande boken är ett hot, bara ett av många exempel på en gigantisk konspiration riktad mot traditionella turkiska värderingar.

En handelsman i blod - Yu Hua
Xu Sanguan arbetar på silkesfabriken och får av vänner på landsbygden veta att det går att dryga ut sina inkomster genom att sälja blod till det lokala sjukhuset. Pengarna använder han till att uppvakta den vackra Xu Yulan. Men äktenskapet med stadens frityrdrottning blir inte som Xu Sanguan har tänkt sig. Svartsjuka och bitterhet förgiftar familjen, och i spåren av översvämningar och hungersnöd tvingas han att återvända till sjukhuset.

Två husvagnar - Marina Lewycka
Den unga och troskyldiga Irina kommer till England från Ukraina med drömmar om ett nytt och bättre liv. Men hon hamnar genast i klorna på landsmän som gärna tar tillvara på illegal och tacksam arbetskraft. Efter att ha blivit fråntagen sitt pass och en del av sina illusioner skickas Irina ut på landet för att jobba med jordgubbsplockning. Hon blir inhyst i kvinnornas husvagn där hon samsas och trängs med en milt sagt brokig samling från olika delar av världen. Två husvagnar handlar om att mot alla odds skapa sig ett eget liv, och hitta sin egen plats i denna nya miljö. Eller att ge upp och återvända hem.

Mannen utan öde/Fiasko/Kaddish för ett ofött barn - Imre Kertész
Mannen utan öde berättar historien om den fjortonårige György Köves, som sätts tillsammans med tusentals andra judar på ett tåg, men först när dörrarna slås upp till godsfinkan och de tvingas ut av vakterna förstår han att de rykten om dödslägren som han tidigare avfärdat var sanna. Detta är romanen om hans väg dit, och resan tillbaka.

I Fiasko får vi möta den medelålders författaren, med ett manus som ingen vill publicera om sina erfarenheter från nazisternas förintelseläger. Han känner sig som en fånge i sin lilla lägenhet, och börjar i stället skriva på en annan roman, om en man som är fast i ett totalitärt samhälle. Under en politisk kris får denne man möjlighet att fly, men gör det inte, eftersom han inte vågar lämna sitt språk, den enda plats där han kan leva.

En kaddish är en bön på arameiska, en viktig del av den judiska gudstjänsten. I Kaddish för ett ofött barn läser berättaren sin kaddish över det barn som han vägrar ge liv åt, till den värld som sett Auschwitz födas.

10 kommentarer:

 1. Jag är också väldigt nöjd med bokrean även om jag inte gått på den fysiska rean ännu. Väntar in ett paket till och sen blir det rea-redovisning på bloggen.

  SvaraRadera
 2. Jag ska hämta ut första paketet idag (från Bokus) och har fått besked om att böckerna lämnat Adlibris så det kommer väl i nästa vecka. Gillade En munter begravning, men har inte bestämt om jag vill äga den ännu...

  SvaraRadera
 3. Som jag skrev i ett blogginlägg härom dan så tycks jag ha blivit en sån där otålig person som köper det jag vill ha när jag vill ha det, och som dessutom inte har tålamod nog att bläddra igenom Internetbokhandelns realistor.

  SvaraRadera
 4. Tyckte också att det fanns massor! Bröt köpstoppet och beställde idag.

  SvaraRadera
 5. Ska bli kul att se vad du köpt PBL :-)

  Hoppas jag också kommer att gilla En munter begravning, Klotho, jag har köpt en hel del "på känn" och då kan det ju bli väldigt fel ibland.

  Det var tålamodskrävande AnnCharlott...

  Både du och min bästa väninna har rekommenderat Nattarbete, Ivana, så jag blev glad att se den på rean.

  Way to go, Lilla O :-)

  SvaraRadera
 6. Jag skulle säkert kunna hitta mycket mer på rean om jag bara haft råd, men min ekonomi är inte den bästa så jag måste hålla lite i plånboken. Sammanlagt blev det reaböcker för drygt 250 kr, det är vad jag har råd med.

  SvaraRadera
 7. Jag försökte lura mig själv genom att göra flera små beställningar, men nu ska ju alla betalas. Vi får spara på annat...

  SvaraRadera
 8. Så bra med tips - jag tror att jag är en konservativ och ganska feg bokköpare. Det blir liksom bara sån't som jag känner till. Gamla godingar, typ. Så det är så bra med litet orientering bland för mig okända författare.

  Har skrivit litet om hur jag har letat - det kommer ett paket.

  "Den nya kvinnostaden : pionjärer och glömda kvinnor under tvåtusen år" av Nina Burton, 39 kr, - jag har den redan men vill pusha för den. Den är BRA!

  SvaraRadera
 9. Nu blev jag sugen på fler böcker lustigkulle :-)

  SvaraRadera