lördag 13 februari 2010

Döden skall du tåla

Döden skall du tåla av Karin Fossum, utgiven av Forum bokförlag, 2010.

En liten flicka ligger och sover i sin barnvagn, medan mamman fixar fint i hemmet. Men något lurar där ute, något som inte vill väl. Efter någon timme hittar föräldrarna barnet badande i blod och senare på kvällen får kommissarie Konrad Sejer ett vykort med texten: "Helvetet börjar nu". Och för många människor följer en helvetisk period, någon utsätter dem för grymma spratt. En likbil kommer för att hämta en svårt sjuk man i hemmet, en kvinna läser sin egen dödsannons i tidningen o s v... Vem är förövaren och varför utför han de här morbida handlingarna? Det blir Sejers och Skarres uppgift att lösa fallet, ett fall som kommer att ta många komplicerade turer innan vi närmar oss dess upplösning.

Döden skall du tåla, är precis lika spännande, kårkrypande och nyanserad som de andra böckerna om poliserna Sejer och Skarre. Som vanligt handlar boken om offer, anhöriga, förövare och polisen. Förövaren är en ung man, som lever i social misär, han vill få bekräftelse och sätta sig i respekt. Frågan är hur långt han kan gå för att nå sitt mål. Vad är aggressiva fantasier och vad kan bli verklighet? Författaren skildrar förövare med psykologisk skärpa och empati, vilket gör hennes kriminalromaner klart mer läsvärda än de flesta i genren. Offren regerar med chock och deras och de anhörigas liv förändras för alltid. En del regerar med aggressivitet, andra med oro och missmod och de olika reaktionsmönstren förändrar på ett radikalt sätt vardagen och människornas relationer. Att uppleva sig som försvarslös förändrar människan i grunden. Som vanligt får vi även ta del av Sejers och Skarres personliga liv, i viss mån. Efter att nu ha läst tio böcker om dem tycker jag mig känna dem rätt väl. Och jag tycker mycket om dem.

Liksom de tidigare är även Karins Fossums senaste roman välskriven och spännande. Förutom att skapa nyanserade personbeskrivningar ligger författarens styrka i att kunna försätta läsaren i ett tillstånd att bävan inför det oundvikliga. Jag läser boken med förhöjd puls och blir mycket irriterad när jag blir avbruten. Det här är spänning av hög klass!

Sammanfattningsvis är detta en psykologisk thriller ni inte ska missa!

2 kommentarer:

  1. Nej det ska jag sannerligen inte göra - missa den alltså för det låter som att boken är jättebra.

    SvaraRadera