torsdag 4 februari 2010

Bokfrågornas ABC - J

Nu är det dags för bokstaven J i Lilla O:s utmaning.

* Jag tycker att det är svårt att läsa böcker skrivna i jag-form då det krävs en del av författaren för att det ska bli bra. Berätta om någon bok skriven i första person som du gillar eller inte gillar.
Många böcker skrivna i jag-form är utformade som dagböcker och bäst av dem alla är nog Doktor Glas av Hjalmar Söderberg. Jag tycker att jag-formen ofta fungerar bra, den skapar en känsla av närhet mellan bokens berättare och läsaren. Dock är det lätt att blanda samman författaren med bokens jag.

* Berätta om en bok om eller av en journalist.
Jag har nog inte så bra koll på författares yrkesverksamhet, men någon jag gillar och ogillar är Jan Guillou. Mestadels gillar jag honom faktiskt, även om hans överklassighet och tvärsäkerhet ibland retar gallfeber på mig. Bäst tycker jag om hans serie om Tempelriddaren Arn och landet Sveriges tillblivelse.

* Jante styr Sverige och jag vill att du berättar om en bok där jantelagen gäller.
Jantelagen ligger och lurar under ytan i de flesta skandinaviska uppväxtskildringar jag läst, men jag kan inte komma på någon där jag särskilt reflekterat över det.

* Vad jiddrar du om? Det hade jag en elev som brukade fråga när han tyckte att jag snackade obegripligheter eller ren skit. Berätta om en bok som du tycker är rent jidder.
Hmm, inte heller denna fråga kan jag riktigt svara på. Det är nog helt enkelt så att jag bara läser några få sidor i jidderböcker och därefter glömmer dem. Åh, nu kom jag på en! När jag som ung gymnasist läste Aniara tyckte jag att den var rent jidder (fast det är så länge sedan att jidder inte ens fanns som ord). Jag hoppas att den vid en omläsning visar sig vara mer begriplig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar