torsdag 25 februari 2010

Bokfrågornas ABC - N

Nu är det dags för bokstaven N i Lilla O:s utmaning.

* Det går inte riktigt att undvika Nobelpriset i litteratur den här veckan. Alla tycker någon om priset i fråga. Vad har du för relation till priset och pristagarna?
Jag tycker om det mesta kring Nobelprisutdelningen. Roligast var att jag läst och inspirerat andra att läsa Herta Müller innan hon fick priset. Min favorit är naturligtvis Selma Lagerlöf.

* Vem är din nordiska favoritförfattare?
Jag vill inte alls bara välja en enda. Jag har läst få islänningar, men ser fram emot att få Sommarljus av Jón Kalman Stefánsson i bokreapaketet i morgon. De lästa finska författarna är tyvärr också få, Tove Jansson är naturligtvis min favorit. Min favoritdansk är Martin Andersen Nexö, som skrivit den underbara Ditte människobarn. Norska författare har jag läst en del, jag tycker mycket om Sigrid Undset och Per Petterson.

* Vem är den senaste nykomling du läst?
Sofi Oksanen är inte någon nykomling längre, men jag läste hennes debutroman Stalins kossor nyligen.

* Finns det någon författare du inte läst, men är nyfiken på?
Kära nån, hur många som helst. Jag håller mig till nordiska och vill då nämna Monika Fagerholm, Jón Kalman Stefánsson, Jan Kjaerstad och Inger Christensen.

2 kommentarer:

  1. Selma är alltid Selma. Ska du testa Kjaerstad ska du ha en utvilad hjärna och gott om tid. För mastigt för min överkokta "mittiterminen" hjärna. Det får bli en sommar.

    SvaraRadera