lördag 6 februari 2010

Klassikertips?

Jag har planer att plöja en klassiker då och då under året och vill gärna få era tips. I fjol läste jag Brott och straff och nyligen har jag läst Lolita. Vilka andra ryska författare/titlar vill ni rekommendera?

Jag har läst en del Dickens, något lite av Austen och systrarna Brontë, men visst finns det väl mer engelskt att bläddra i?

Det är magert med fransmän bland mina lästa klassiker, Camus är den ende jag kommer på så här på rak arm. Madame Bovary har jag som sagt inte läst.

Bland svenska författare har jag läst en hel del, men faktiskt inte Moberg. Det borde nog åtgärdas.

Ge mig fler tips på både äldre och moderna klassiker ni tycker är läsvärda, tack!

15 kommentarer:

 1. Bland ryska författare vill jag tipsa om Tjechov. Hans noveller är fantasiska!

  SvaraRadera
 2. "Den gamle mannen og havet" av Earnest Hemingway.
  "De elendige" av Victor Hugo.
  "Prosessen" av Franz Kafka.

  SvaraRadera
 3. Hundra år av ensamhet av Marquez är en av mina absoluta favoriter.

  SvaraRadera
 4. Jag säger som vanligt:
  Processen av Kafka för då vet du vad en kafkaliknande process är och Mörkrets hjärta av Joseph Conrad för då vet du vad mörkrets hjärta står för, något som ju citeras flitigt i många sammanhang.  hälsningar violen vars blogg legat nere ett tag, vilket elände.......hoppas de fixar till det snart......

  SvaraRadera
 5. Av de klassikere jeg har lest, er Anna Karenina en klar favoritt.

  SvaraRadera
 6. Thechov, t ex Damen med hunden ska jag skriva på min lista cecber, och kanske Proust :-)

  Två hade jag läst, Les miserables lägger jag till på listan Geir.

  Just det, 100 år... ska jag läsa så småningom.

  För en gångs skull hade jag läst dina tips violen, hoppas bloggen kommer tillbaks snart.

  Anna Karenina ska det bli Elisabeth.

  SvaraRadera
 7. Jag är väldigt svag för Viktor Rydbergs Singoalla.

  SvaraRadera
 8. Oj ja AnnCharlott, den läste jag för länge sedan och älskade den. Dags för omläsning, tror jag.

  SvaraRadera
 9. Papa Goriot av Honoré de Balzac
  Candide av Voltaire
  The Great Gatsby av F Scott Fitzgerald
  Dorian Grays Porträtt av Oscar Wilde
  Brave New World av Aldous Huxley
  Slakthus 5 av Kurt Vonnegut

  Det var mina klassikertips! Tack för en fantastiskt underhållande och välskriven blogg!

  SvaraRadera
 10. Jag är ju ingen storläsare av ryska klassiker heller, men tipsar också gärna om Tjechov och hans dramer (novellerna har redan nämnts, och rekommenderas också, förstås)! Gogols Döda själar är inte så lång heller, och väldigt bra (jag vet att den har funnits som ljudbok, för jag har lånat och lyssnat på den en gång i tiden).

  Engelskt finns ju hur mycket som helst, men E. M. Forsters böcker Room with a view (finns i nästan ny svensk översättning: Ett rum med utsikt), samt Howard's End kan du ju kolla in. Jag tänker väldigt mycket på Howard's End som just en "Lyran-bok". (och det finns ju fler Forsterböcker, som A passage to India).

  Om du ska ge dig på Moberg (och det ska du så klart) så är det förstås Utvandrareposet som du förr eller senare måste igenom. Men vill man börja lite smått så gillar jag Rid i natt också. Eller Raskens. Båda svenska klassiker (om än moderna såna), får man väl säga.

  Men Bovary kan du verkligen lämna därhän! (Jag gillar ju inte alls den!) Men några noveller av Maupassant, kanske? Och jag har precis återupptäckt Gide och är förtjust, och han är ju Nobelpristagare och allt!

  SvaraRadera
 11. Apropå Maupassant så får du inte missa "Bel Ami".

  SvaraRadera
 12. Cervantes: Don Quijote - finns i rel. ny mycket fin svensk översättning. Behöver man inte sträckläsa - det kan bli för mycket. Men en bit då och då att småskratta åt eller bli fundersam över.

  SvaraRadera
 13. Jag tycker att Paul Scott's "The Raj Quartet" är en mycket läsvärd klassiker. Håller också med Vixxtoria om Guy de Maupassant och likaså "Döda själar" av Gogol. (Den finns i minst två svenska översättningar).

  SvaraRadera
 14. En dag i Ivan Denisovitjs liv av Alexander Solsjenitsyn är ett tips på en sysk klassiekr som inte är så lång. Annars säger jag också Tjechov.

  En svensk klassiker är ju Mina drömmars stad av Per-Anders Fogelström, som är min favorit av alla svenska böcker.

  SvaraRadera
 15. Candide är en av mina favoriter Sanna, tack för alla tips.

  Undrar om jag har sett Howard's End, nu vill jag verkligen läsa den Vixxan.

  Thechov och Maupassant ska jag inte missa, många av er rekommenderar honom.

  Don Quijote skulle vara intressant att verkligen läsa, inte bara läsa om, lustigkulle.

  Paul Scott måste jag googla på Ingrid.

  Ivan Denisovitj har jag läst och gillat. Vi är dessutom helt överens om Fogelström, Marita.

  SvaraRadera