tisdag 2 februari 2010

Maskerad

Maskerad, text av Kristina Murray Brodin, illustrationer av Bettina Johansson, utgiven av Vombat Förlag, 2009.

På förskolan Maskrosen finns mängder av utklädningskläder och barnen använder dem flitigt. Men både Mariama och Yosef vill vara prinsessa, hur ska det här gå? Jakob är en morrande tiger som bits, medan Delina leker doktor och vill ge Yosef en spruta. Fatima biter Ali i fingret och blir tillrättavisad av Jakob. Stor dramatik utspelar sig samtidigt som barnen övar sig i konfliktlösning genom fantasifull lek.

Maskerad skildrar alla små konflikter som uppstår i vardagen på förskolan och också barnens förmåga att själva reda ut situationerna. Barnen ikläder sig olika roller, ena stunden kan man vara en arg tiger, i nästa stund en tröstande doktor. Kontentan av leken blir att man kan vara lite prinsessa och lite tiger, på så sätt kan flera vara prinsesstigrar.

Med relativt lite text lyckas författaren gestalta många olika teman från barnens värld. Det finns inga gränser för barns fantasi och uppfinningsrikedom när det gäller att hitta på lekar. Illustrationerna passar berättelsen perfekt och förstärker intrycket av fart och fläkt. Tittar man noga kan man se den manlige förskolläraren dansa i cowboystövlar och rosa boa. Barnen har allsköns etniska ursprung och boken speglar mångfald och ett medvetet genustänkande utan att skriva oss det på näsan.

Duon bakom Maskerad var favoriter hos oss redan sedan tidigare med boken Tyranno, och paret har verkligen stärkt sin ställning i vårt hus. Som barnpsykolog blir jag naturligtvis extra glad när jag hittar barnlitteratur av den här höga kvalitén och jag vill verkligen rekommendera Maskerad till alla familjer med barn i ålder 2-4 år.

2 kommentarer:

  1. Den här boken ska jag skaffa till vår lillkille, tack för ett bra tips.

    Ninni

    SvaraRadera