måndag 22 februari 2010

Tematrio - Naturskildringar

Många av de riktigt bra böckerna har underbara naturskildringar. Och i många av de lite sämre berättelserna skummar jag miljöskildringarna för de är bara i vägen. Skillnaden mellan olika författare är stor. Berätta om tre romaner med läsvärda naturskildringar.


1. Maryse Condé beskriver den exotiska miljön i Färden genom mangroven på ett lysande sätt. Naturens dofter tränger ut ur texten och bladen i boken krullar sig av fukten i regnskogen.

2. I Per Pettersons Ut och stjäla hästar skildras en natur som liknar min barndoms. Älven flyter fram i stilla mak, eller forsar och brusar. Skogens dofter lockar och tystnaden ger ro. Naturen är närmast en sensuell varelse med eget liv.

3. Harry Martinson får mig nästan att bli naturromantiker med sina lyriska naturskildringar i Nässlorna blomma. Miljöskildringarna lockar och drar mig in i berättelsen. Jag ser skogen och fälten och jag hör den tystnad pojken omges av. Jag kan känna jordens dofter och jag tycker mig även ha fått lite valkar i händerna av det hårda arbetet.


"Instruktioner"

Låna gärna bilden om ni vill, men ladda upp den på egen eller er bloggvärds server. Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!

6 kommentarer:

 1. Jag tänkte direkt på Ut och stjäla hästar när jag såg titeln! :)

  SvaraRadera
 2. Har gjort en tematrio. Svårt den här veckan! Blev mer kinesiska storstäder än natur.

  SvaraRadera
 3. Tre med natur här.

  Jag avskydde Låt nässlorna blomma. Men jag var i och för sej i tonåren när jag läste den så man kanske skulle ge den en andra chans.

  SvaraRadera
 4. Nässlorna blomma kanske jag skulle gillat i gymnasiet, vi läste Aniara och jag förstod inget.

  SvaraRadera
 5. Jag vägrade att läsa "Nässlorna blomma" i gymnasiet men reparerade detta på äldre dagar- jag tycker mycket om den nu. Min tema-trio är klar nu- sent omsider.

  SvaraRadera