fredag 5 februari 2010

Bokfrågornas ABC - K

Nu är det dags för bokstaven K i Lilla O:s utmaning.

1. Självklart måste det bli K som i kärlek idag. Berätta om ett kärlekspar i litteraturen som du tycker om.
Jag gillar storslagen episk romantik och måste därmed helt enkelt välja Rhett och Scarlett. Dessutom borde jag nog snart läsa nyöversättningen av denna fantastiska roman.

2. Krig är inte lika muntert, men jag vill ändå att du berättar om en bok som på något sätt handlar om krig.
Jag har precis läst ut Yasmina Khadras Efter attentatet och är tagen av berättelsen. Situationen i Mellanöstern gör mig så ledsen, jag grät faktiskt flera ggr under läsningen. Språket i romanen är tämligen mediokert, men berättelsen påverkar mig starkt.

3. Berätta om en bok där korrespondens via mail, brev, sms eller något annat spelar en stor roll.
Guernseys litteratur och potatisskalspajssällskap är en engagerande, fin roman som till stor del bygger på brevväxling. Författarinnan Juliet kommer i kontakt med en man från Guernsey, som brevledes börjar berätta för henne hur öns litteratursällskap bildades under den tyska ockupationen. Fram växer berättelser om litteraturens betydelse, om vänskap och kärlek. Romanen skildrar fint hur människor sluter sig samman till stöd för varandra under påfrestningar.

4. Vem är din favoritförfattare av kåserier och/eller krönikor?
Hmmm, vad räknas som kåseri och krönika månntro? Jag håller mig i bloggosfären och där är favoriten Abbepappan. Läs hans blogg om den modige Abbe!

2 kommentarer:

  1. En nyöversättning kanske jag också ska pröva. Gav upp mitt i förra gången, men det var länge sedan.

    Gillar också Heja Abbe!

    SvaraRadera
  2. Jag har bara läst den gamla översättningen, tyvärr. Fast jag gillade ju den.

    SvaraRadera